БИМ: Неизправност в електромера не може да е причина за високите сметки за ток

  • 13 февруари 2013 08:12

  • 2650
  • 1
БИМ: Неизправност в електромера не може да е причина за високите сметки за ток
© Булфото

Неизправност в електромера не би била причина за високите сметки за ток. Уредът просто би показвал грешки в измерването. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Цветанка Соколова от Българския институт по метрология, където в момента тече експертиза на няколко електромера.

Има определени разписани в нашата методика процедури, които се извършват в момента, не се следи само и единствено за грешки в системата, обяви тя. По думите й, индукционните електромери има по-голяма вероятност да показват по-ниско потребление на ток дори, докато тези от ново поколение следят изразходваната електроенергия с изключително минимални отклонения.

На коментар че софтуерът, с който се обработват сметки за ток, може да бъде манипулиран, тя отговори, че от института не могат да вземат позиция по въпроса. Когато правим метрологична експертиза на уредите, ние следим дали в паметта на електромера е съхранено това, което е било отчетено във времето, обяви тя.

По думите на Соколова, ако някой се съмнява в правилното функциониране на неговия електромер, може да поиска подобна експертиза, която, като услуга, се поема от заявителя.

Днес на обяд ще са готови резултатите от настоящите тестове, обяви тя.

Последвайте канала на

2650 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.04.23 | 12:41

1
И, моля редакторите, не се пише "неправност" а неизправност! А по темата, много ясно че никой няма да признае за неправилно отчитане, а и същите тези проверяващи сигурно са на заплата при ЕРП-та!

Добави коментар

Водещи новини