Караиванова: Ще има повече европейски пари за бизнес

  • 12 февруари 2013 07:46

  • 718
  • 0
Караиванова: Ще има повече европейски пари за бизнес
©

Всички европейски лидери на дебатите за бюджета на ЕС за следващия програмен период се опитаха да защитят националните си интереси, разбира се, в контекста на интереса на Общността. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ зам.-министърът на финансите Карина Караиванова. Заседанието бе много интересно, но и много напрегнато, допълни тя.

Нашата делегация тръгна с големи амбиции за срещата. И решенията от нея са много добри за нас. Увеличаването на финансовия пакет за България очакваме да бъде с 2 млрд. и 200 милиона, каза Караиванова и изрази надеждата си да се постигне договореност и в Европейския парламент по бюджета.

По думите й, значителна част от увеличения средства за България ще отидат за селското стопанство. Но ще можем да инвестираме и повече средства във всички сфери, които сметнем за приоритетни, съобразявайки се със стратегията 20 - 20, допълни тя, като каза, че ще има инвестиции за малки и средни предприятия, както и средствата за иновации. Целта е да се направи много по-силна връзка между бизнес и образование, за да може икономиката ни да се модернизира и да стане по-конкурентоспособна, обяви зам.-министърът на финансите.

България е най-големият нетен получател на евросредства към момента, така че няма за какво да се оплакваме, каза тя. Според Караиванова, през 2016 г. се очаква да достигнем средните нива за Европа по отношение на директните плащания.

На въпрос за средствата за фермерите, които очакват да им бъдат изплатени субсидиите, тя обяви, че това ще стане в края на април. Крайният срок е средата на годината, а ние ще го направим изпреварващо, заключи тя.

Последвайте канала на

718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини