Втори ден на протести срещу високите сметки за ток и парно (обновена+снимки)

  • 11 февруари 2013 17:53

  • 10705
  • 44
Втори ден на протести срещу високите сметки за ток и парно (обновена+снимки)
© Булфото

Стотици граждани излязоха на нов протест срещу високите цени на тока във Варна. 

В протеста продължават да се включват стотици варненци. Полицейското присъствие е засилено, има и жандармерия. Протестиращите се движат по бул. "Мария Луиза" в посока катедралата, като скандират „Мафия” и освиркват електроразпределителните дружества.

Движението в района на катедралата във Варна е спряно. Трафикът в централната част на града е затруднен заради стотиците варненци, протестиращи срещу високите сметки за ток. Протестиращите са спрени от кордон на жандармерията, който предотвратява придвижването им в посока Аспарухов мост. Хората скандират „Всеки ден ще е така до победата”. След спирането им протестиращите срещу високите цени на тока се върнаха пред сградата на общината, която се охранява от жандармерия. Кръстовището пред общината бе напълно блокирано. Според охраняващи служители на реда, в протеста са взели участие около 1000 души.

Двоен кордон от охранителна полиция и жандармерия охранява вратата към управлението на електроразпределителното дружество в Пловдив. Полицаите са около стотина. Протестиращите срещу високите цени на тока днес наброяват над 200 души. Въпреки студеното време сред тях има много майки и семейства с деца под три години. Младите хора твърдят, че няма да платят надутите сметки, въпреки че ще стоят на тъмно дори и да бъдат изключени. Протестиращите викат: "Мафия", "Защо крадете българския народ?", "EVN вън" и "Съд за всички". Нито един от тях не е съгласен с предложените варианти за разсрочено плащане, защото реално повечето са хора, които нямат възможност да платят високите сметки. Протестът ще продължи и утре.

Прекратяване на договорите с електроразпределителните дружества бе едно от исканията, които издигнаха събралите се на  поредния граждански протест тази вечер пред сградата на кметството в Благоевград стотици благоевградчани.  Преди началото на импровизирания митинг хората се редяха на опашка, за да сложат подписите си под петиция за премахване на  електроразпределителните дружества и посредниците в България. Утре ще започне и подписка за референдум за прекратяване на  договорите с електроразпределителните дружества, съобщиха организаторите на протеста.

Около 200 души се събраха на шести пореден протест в Кюстендил срещу високите сметки за електричество. Тук бе и  депутатът от "Коалиция за България" Мая Манолова, която заяви, че присъства като гражданин.  Част от протестиращите я аплодираха, други я освиркаха. "Тук не съм като политик, а като гражданин. Подкрепям протеста", заяви Манолова. Тя обяви, че ще се иска одит на "Топлофикация" и електроразпределителните дружества в България. "Истинското  решение на проблема обаче е чрез национализацията на тези  дружества", заяви Манолова. Протестиращите скандираха, че няма да плащат сметките си за  ток, но и няма да позволят да бъдат извадени от мрежата. Някои призоваха за гражданско неподчинение утре, пред офиса на ЧЕЗ в Кюстендил.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10705 44

Свързани новини

Коментари 44

Добави коментар

2013.02.13 | 16:12

44
Къде е премиера? Когато има проблем, никога го няма- нито при Катуница, нито сега. Това не е премиер, а нереализирал се манекен. Само стойки и неадекватни и нагли изказвания. Явно постоянно го хвалят престъпниците отвън и у нас, на които служи, и няма никаква реална представа за реалното положение в страната си.
7777777

2013.02.13 | 14:33

43
Жандармерия срещу бедния народ! Идат избори 7 юли адиос Бойко и Цецо.
()

2013.02.13 | 14:32

42
Това е само началото. Следя някои прогнози и какво ми прави впечатление, за 2020 бензин и нафта- около 5-6 лева. Тока с поне 50%. Водата 2030 - 35-40лв. Май ще ходим пеша и няма да се къпем!

2013.02.13 | 14:31

41
То не само за цените на тока и парното трябва да се протестира, а за цените на хранителните стоки. Чудя се как при положение, че работниците работят на много по ниски заплати от западноевропейските си колеги цените са вече почти като в западноевропейските страни. А ако има нещо по евтинко то означава че е произведено от боклуци. Пълна подигравка с хората.

2013.02.13 | 14:30

40
Ето един откъс от интервюто с Умберто Еко, който за съжаление е много точен в преценката си за България и българите: "...Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика, и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано, като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села? Не е тайна, че вие се топите. И то не бавно и полека, а със скорости огромни в исторически план. Вие сте единствената държава в Европа, която действително е заплашена от изчезване, и дори наименованието България да продължи да съществува, то хората населяващи тази територия надали ще имат нещо общо с българите, или ако имат то ще толкова, колкото общо имат българите с траките. Такъв процес на изчезване на дадена нация е рядкост да се наблюдава, особено в съвременният свят, затова и вие представлявате интерес за редица изследователи и за мен в частност. ..."

2013.02.12 | 15:17

28
Наистина покъртително!
7

2013.02.12 | 15:16

27
+ , но не съм съгласен със сравнението между българите и траките.

2013.02.12 | 15:20

37
Значи може да изкарват жандармерия срещу изтормозения български народ, но не могат да я изкарат по селата и по земеделските земи да пазят от набези на цигани????
Ей

2013.02.12 | 15:20

39
Ей педалче,Вие не крадете ли,циганина отива и краде кокошка,а вие с милиони,мършо!
Морски

2013.02.12 | 15:20

38
Какво прави жандармерията на протестите ?Дали са не доволни от сметките за ток или да пазят управляващите от Народната ЛЮБОВ.,която се отприщва

2013.02.12 | 15:19

36
Ще гласувам за тези които обещаят да изгонят електроразпределителните дружества.

2013.02.12 | 15:15

24
А, 'де го Бойко? Де се скри сега?

2013.02.12 | 15:19

35
СКРИ СЕ НА МАЙКА МУ У ПУ...ТА!!!!
Недоволния !!!

2013.02.12 | 15:19

34
Хора не се разделяйте на партии, не мислете че БСП или пък турците от ДПС ще оправят положението... Всички партии са мафия...НАРОДА Е СИЛАТА...ние можем да ги смачкаме трябват радикални мерки и това е...па ако ще за терористи да ни смятат...не пишете по итернет а излезте на улицата, там няма значение възрастта всички сме заедно срещу антибългарите и смешните партийки...

Добави коментар

Водещи новини