Оряхово се бори със свлачище

  • 11 февруари 2013 08:19

  • 1132
  • 0
Оряхово се бори със свлачище
©

Цял квартал в Оряхово е превърнат в призрачен град, след като хората напуснаха домовете си заради огромното свлачище на дунавския бряг. Заради липсата на пари, строителните работи по укрепването му са спрени още преди четири години, разказва БНТ.

Сега от общината се надяват държавата да отпусне необходимите 800 хиляди лева, за да бъде завършен обектът, свлачищният процес да бъде овладян окончателно.

Къщата на Рабие Мехмедова е сред засегнатите от свлачището. Всяка нощ възрастната жена с тревога се вслушва в пукането на стените, но не е напуснала дома си, за да го пази от крадци. Казва, че досега свършената работа по нейната улица не е дала очаквания ефект.

"Дренаж правиха – никакъв резултат, шахта има – нищо", казва възрастната жена, а Иванка Петрова добавя: "Хора казват, че им мърдат къщите."

Досега са изградени пет огромни колектора и километър подпорни стени. Но те не могат да спрат свлачището, ако не се довърши отводнителната система.

"В момента очакваме още 800 хиляди лева, които са крайно необходими, за да се довършат две подпорни стени и 1500 метра хоризонтални сондажи. Без тях все едно нищо не е направено. Това, че са вложени 6 400 000 лв., нищо не означава, към момента нямаме овладяно свлачище", категоричен е кметът на Оряхово Росен Добрев.

Експерти от "Геозащита" предупреждават, че ако не се изпълни проектът докрай, има опасност свлачището да се разшири и да разруши изградените досега съоръжения за милиони.

Последвайте канала на

1132 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини