Чужденци осиновяват по 33 българчета на месец

  • 08 февруари 2013 06:33

  • 1025
  • 0
Чужденци осиновяват по 33 българчета на месец
©

Всеки месец чужденци са осиновявали средно по 33 български сирачета през 2012 г. Нов дом зад граница са намерили общо 395 малчугани, което е с близо 100 повече спрямо 2011 г., сочат данни на Министерството на правосъдието.

Най-много хлапета са били приютени от американци - 124. Както “Монитор” писа, най-често янките взимат деца с увреждания, за които осиновяването зад океана е единствената възможност да имат семейство. За Италия са заминали 98 деца, за Франция - 31, а в Испания и Германия - по 18. За да бъдат включени в международния регистър за осиновяване, малчуганите трябва да били отхвърлени от 3-ма български осиновители.

В списъка за чакащи мама и татко от чужбина обикновено са деца с увреждания, от ромски и турски произход или над 10-годишна възраст. Социалните отчитат ръст на осиновяванията и у нас. През 2005 г. 642 деца са заменили сиропиталището със семейство, докато през 2011 г. този късмет са имали 952 хлапета. През деветмесечието на изминалата година са били осиновени 967 деца. Причината за ръста е, че през 2010 г. се въведе автоматично вписване в регистъра, ако 6 месеца родителят не потърси детето си, обясниха експертите. Не рядко обаче се стигало и до разосиновяване, защото хлапето и семейството не можели да се напаснат. Всяка година поради тази причина четирима осиновители се отказват от детето.

„За да няма подобни случаи, трябва да се проучва внимателно дали детето е подходящо за осиновяване, дали не поддържа връзки с родителите си обясни пред “Монитор” шефът на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. Заради връзка с биологичната майка двама малчугани, приютени преди няколко месеца, вечaе са в процес на разосиновяване. “Впоследствие те отказаха да приемат своите осиновители, като казаха, че имат своя майка“, разказа още Каменов.

Последвайте канала на

Novini.bg
1025 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини