Хиляди бюлетини са изчезнали мистериозно на референдума

  • 05 февруари 2013 06:29

  • 2252
  • 7
Хиляди бюлетини са изчезнали мистериозно на референдума
©

Въпреки че ядрения референдум мина вяло, успя да породи множество парадокси, които ЦИК не може да обясни, пише в. "Сега".

Вчера стана ясно, че подписите на гласувалите в цялата страна надвишават с 10 000 броя на бюлетините. Досега подобно драстично разминаване не се е случвало на нито едни избори при далеч по-висока избирателна активност.

ЦИК обясни случая с небрежната работа в някои секционни комисии. Това обаче поставя още повече под въпрос честността на предстоящите парламентарни избори.

По данни на ЦИК в списъците за гласуване са се подписали 1 415 183 избиратели, а в урните има 1 405 463 плика, т.е. подписите са с 9720 повече. Това означава, че близо 10 000 българи са се подписали, че са гласували, но техните гласове липсват.

Вчера депутати сигнализираха, че е секциите в няколко изборни района в страната, включително и в София, са отчетени повече бюлетини, отколкото са подписите на гласоподавателите. Опитвайки се да замаже гафа, ЦИК не само не отрече този факт пред "Сега", но и посочи данни за обратната тенденция - повече подписи, отколкото бюлетини.

Депутатът от БСП Димитър Горов извади данни, че има драстично разминаване между броя на пуснатите бюлетини и подписите на участвалите в референдума. В някои секции бюлетините са с няколкостотин повече от подписите, а в други - обратното.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов добави други случаи към вече посочените от Горов. Той даде фрапиращ пример със секция в софийския квартал Чепинци, в който при 103 подадени бюлетини в протокола имало само 2 подписа. Троянов отдаде случая на небрежност от страна на избирателите, които са напуснали секцията, без да се подпишат. Не стана ясно обаче как гражданите са били допуснати да си вземат личната карта, без да подпишат протокола, че са гласували.

Говорителят на ЦИК допусна също, че членовете на СИК може да не са отразили в протоколите правилно броя на хората положили подпис, или дори да са вписали там произволно число.

От коментара на Троянов, не стана ясно обаче как ЦИК ще предотврати подобни пропуски на парламентарния вот през юли. Той се ограничи само с обяснението, че трябва да се подобри обучението на членовете на СИК.

Допитването роди и други абсурди. Преди дни регионалният министър Лиляна Павлова оправда разминаването в данните от преброяването на населението от 2011 г. и имащите право на вот в списъците за референдума с присъствието на 668 столетници. Заради липса на комуникация с общините и служба ГРАО тези хора, много от които са отдавна починали, продължават да са и в избирателните списъци и никой не може да ги отстрани, за да не бъдат нарушени гражданските им права. Това обаче означава, че в основния държавен регистър - ГРАО, данни от който се използват почти за всичко, цари хаос и починали хора се водят за живи.

Специалистите по изборни практики алармират от много години, че именно така наречените "мъртви души", които вече са на 900 000, помагат да се фалшифицират изборите особено в малки населени места.

В секция в София пък официално отчетената избирателна активност в края на изборния ден се оказа по-ниска от тази в средата му. Това също бе обяснени от ЦИК с грешка.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2252 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
евро селянин

2013.02.05 | 21:07

7
Така ще изчезнат и на парламентарните избори, но тези които не са ГЕРБАДЖИИСКИ. И после няма виновни няма обжалвания на касации нищоооо и НА ТОВА ЩЕ МУ ВИКАТЕ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА. Ако тази мутренска тиква остане власт тази държава трябва да се запали от четирите края ..това не е народ !
Asen

2013.02.05 | 21:07

6
Това е много опасна тенденция. Кой ще ни гарантира, че лятото изборите ще бъдат честни?

2013.02.05 | 21:07

5
ГЕРБ са най-големите манипулатори на изборните резултати и подмяна вота на избирателите
алабала

2013.02.05 | 21:07

4
Ами от както на последните избори не платиха на много от хората участвали в комисиите и наблюдателите, беше повече от ясно, че такива грешки ще започнат да стават. Лошото е, че по този начин още по-лесно ще се манипулират следващите избори.
Христо

2013.02.05 | 21:07

3
Един виц свързан с реалната действителност : През миналите парламентарни избори след обявяването на резултатите от ЦИК - Цветанов отива при Бойко Борисов да му докладва. Бойко ! - Имам 2 новини - 1 лоша и 1 хубава. Казвай първо хубавата - СПЕЧЕЛИХМЕ изборите- е това е добре !!! А сега лошата - НИКОЙ не е гласувал за ГЕРБ ???
B.B.B.

2013.02.05 | 21:06

2
И 90% да гласуват срещу ГРОБ. Така ще направят агент БУДА пак да вземе властта.
...

2013.02.05 | 21:06

1
Е добро утро. Вие как мислите че ГРОБ взеха властта на първо време..

Добави коментар

Водещи новини