По - ниски тротоарни такси в столицата от август

  • 14 юли 2011 10:23

  • 572
  • 0
По - ниски тротоарни такси в столицата от август
©

Предложението за намаление на местната такса, която общината събира за тротоарно право е с 25 на сто.

Заедно с влизането на по-ниските такси ще влезе изискване за маркирането на разрешената за ползване територия на открито, както и за поставянето на схемата с разрешената площ на видно място в търговския обект., съобщи председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.


В момента таксата за тротоарно право в най-евтината зона в столицата е 25,60 за квадратен метър на месец, а в най-скъпата - 36 лева, поясни Николай Стойнев - председател на стопанската комисия към СОС. По думите му с намалението стойността на таксата ще е между 19,20 и 27 лева за квадратен метър месечно.

Стойнев даде като пример таксите за тротоарно право във Варна и Бургас, където се събират съответно между 14 и 22,40 лева на квадратен метър и между 6 и 23 лева на квадратен метър месечно. Броят на издадените разрешителни за 2009 година е бил 3800, а през 2010 година е намалял до 3450.

По думите на Стойнев точно през 2010 година са били завишени таксите за тротоарно право, което е намалило броя на исканите разрешителни и съответно на платените суми. В същото време се е увеличил броят на използващите тротоарите за търговска дейност без да заплащат това. За миналата година са събрани 1,28 млн. лв., а за първите пет месеца събраните средства са с 20 на сто повече от същия период за миналата година.

Според Андрей Иванов маркирането на позволеното пространство за ползване ще е с жълти ъгли. Предвижда се проектът на предложенията да бъде разгледан днес от общинските съветници, след което от август по-ниските такси да влязат в сила.

Последвайте канала на

БТА
572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини