Музеят в "Сребърна" отваря отново врати

  • 14 юли 2011 07:49

  • 1403
  • 0
Музеят в "Сребърна" отваря отново врати
©

От миналата година той не приемаше туристи, заради недовършен ремонт на покрива.

През 2009-2010 година бе направен вътрешен ремонт на сградата и на експозицията, за който Силистренската община осигури 180 000 лева. Тъй като тази сума не беше достатъчна и за ремонт на покрива, той протече.

В момента се търсят средства за довършване на ремонтните работи по линия на ЮНЕСКО, МРРБ и МОСВ.
В природонаучния музей в "Сребърна" има експозиция с препарирани обитатели на резервата, която е в много добро състояние.

Витрините в момента нямат надписи, тъй като те се обновяват, но информация може да се получи и от екскурзоводите.

Туристите могат да ползват и бинокли или далекогледни тръби, за да наблюдават птиците в езерото. С видеовръзка на екран в музея има възможност и за наблюдение на пеликанската колония в реално време.

Природонаучният музей в резервата "Сребърна" е открит през 1983 година отСилистренската община. За 27 години е посетен от около 1 милион туристи от целия свят.

Музеят е част от резервата "Сребърна", разположен край село Сребърна, на 16 километра западно от Силистра и на 2 километра южно от Дунав. Той обхваща езерото Сребърна и неговите околности. Намира се на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка, наречено "Via Pontica". Местността е обявена за резерват през 1948 г. и има охраняема площ от около 600 хектара, както и буферна зона от около 540 хектара.

В резервата "Сребърна" гнезди една трета от популацията на къдроглавия пеликан в Европа. Видът е световно защитен. В езервата и района около него могат да се наблюдават още около 220 вида птици.

Музеят ще работи непрекъснато до 30 септември всеки ден от 8.00 до 18.00 часа. Таксата за възрастни е 2 лева, за ученици и студенти - 1 лев, а цената на екскурзоводската беседа е 6 лева.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини