Протест заради вековен чинар в София

  • 03 февруари 2013 12:22

  • 3559
  • 8
Протест заради вековен чинар в София
©

Вековен чинар щеше да бъде отсечен тази сутрин в квартал „Овча Купел” в София заради строеж. Граждани се организират в социалните мрежи, за да попречат на отсичането.

Дървото е на над 200 години и се намира на ул. „Тодор Каблешков" до Боянската река, в непосредствена близост до 2-ро СОУ „Емилиян Станев". Освен чинарът ще бъдат отсечени още две вековни дървета. Разрешението за сечта е дадено, тъй като е предвидено на мястото да се построи голям супермаркет, пишат създателите на Фейсбук-групата за защита на чинара.

"Моля за съдействие! Не искаме пари!!! Искаме съзнание! Искаме да опазим двестагодишен чинар от посегателството на общинските власти! Чинарът е представител на защитените видове в България”, призовават във Фейсбук-групата за защита на чинара. Сечта беше предвидена за около 8 часа в неделя сутрин.

Чинарът, заради който беше организиран протест в социалните мрежи, няма да бъде отсечен днес, каза кметът на столичния район „Витоша” Стойчо Дуков по повод отсичането на 200-годишен чинар заради построяването на голям супермаркет в кв. „Овча купел”, предаде Фокус. Във Фейсбук беше насрочен протест за тази сутрин, за да се спре отсичането на вековно дърво в кв. „Овча Купел” - район „Витоша”.

Спрели сме всякакви действия. В понеделник или вторник ще се съберат експертите на дирекция „Зелена система”, екологът на район „Витоша” и представители на Комисията по опазване на околната среда към Общинския съвет и ще решат дали има вариант, при който може да се запази дървото”, каза той.

Ще се уточни дали дървото наистина е 200-годишен чинар, каза Дуков. „Ще направим пълна оценка на растителността и ще преценим, ако има вековни дървета, какво може да се направи в този случай”, каза кметът на район „Витоша”. Той посочи, че разрешението за строеж на мястото на вековното дърво е дадено по преценка на еколога на района. Дуков подчерта, че експерти ще преценят дали наистина става дума за вековни дървета. Дотогава изпълнението на решението е спряно. За този частен имот има издадено разрешително за строеж, което е окончателен административен акт и може да бъде отменено само със съдебно решение, отбеляза Дуков. „От наша страна сме готови да предприемем всички действия – ако наистина дървото се окаже вековно, да търсим вариант и да разговаряме с инвеститорите там, за да се опитаме да го запазим”, каза кметът на район „Витоша”.

Последвайте канала на

3559 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.04.14 | 14:44

7
Първо бъдете обективни и сложете истинска снимка. Тази която сте е сложили няма нищо общо с действителността. Преди малко гледах репортаж по новините и видях , че в действителност става въпрос за доста различни дървета с изсъхнали клони , заобиколени от неподържано кално пространство . Дървото около което бяха се събрали 15 човека бяха навлязли в заграден частен имот. Това според мен е нарушаване на частната собственост откъдето и да го погледнеш , са нарушили закона и са нахълтали в чужд имот

2014.04.14 | 14:44

8
Ти зимата листа ще търсиш... Сечете, рушете и се веселейте слушайки чалга. Вече нищо не ме учудва в тази държава. Друго не сме заслужили, само разруха. Сечете дървото, сечете го, убийте и малкото природа, която е останала.
selqnduri

2014.04.14 | 14:44

6
това дърво е като машина на времето, като го погледнах и си представих времената от преди 200 години до сега, това е невероятно , а сега тези селяндури искат да убият този жив паметник на времето...

2014.04.14 | 14:43

5
Аз лично живея срещу това место и да ви кажа от няколко години си седи все така празно с 5-6 дървета които се различават от всяко едно друго по улиците на София единствено с това че стоят сухи целогодишно и че лятото се събират стотици гарги по него,освен това мястото си е наистина голямо и сигурно ще е много голям хипер маркет и ще има много нови работни места,а не като в момента 5-6 сухи дървета и глутница от 20 тина кучета !
Взехте да прекалявате!

2014.04.14 | 14:43

4
Коктейл Молотов и няма супермаркет! Явно това е начинът да си опазим природата от всякакви предприемачески интереси, лишаващи ни от най-ценното. Притрябвал му на някого поредния супермаркет от чужда верига, изнасяща печалбата в своята държава! Аман вече от измекяри. Искаме дървета и чиста природа - не бетон! Боли ме фара че е частна земя! Като е частна, остава и сметище да вдигнете там, ако на някой му е угодно.

2014.04.14 | 14:43

3
Ееееей какво става с тази държава. Всичко трябва да разрушат и да съсипят. Колко ли е получил този "еколог" за да позволи строежа?

2014.04.14 | 14:43

2
Идиоти... "Едва след като последното дърво бъде отсечено, едва след като последната река бъде отровена, едва след като последната риба бъде уловена, едва тогава вие ще откриете, че парите не стават за ядене."

2013.02.05 | 23:21

1
Айде спри се, престара се с минусите. Толкоз време за губене ли имаш? И ний го знаем тоя “номер“, ама не сме толкоз изперкулясали

Добави коментар

Водещи новини