Световен ден на влажните зони

  • 02 февруари 2013 08:59

  • 1794
  • 0
Световен ден на влажните зони
©

Вече 42 години на втория ден от февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. Дата не е избрана случайно, припомнят от БДЗП. На 2 февруари 1971 г. в град Рамсар, Иран е подписана Конвенцията за влажните зони, известна повече като Рамсарска конвенция.

На този ден с отбелязването на много и разнообразни събития, в които се включват хора от различни страни по света, се цели насочване на вниманието към разбирането, че оцеляването на човечеството е в пряка зависимост от влажните зони – от наличието на чиста вода и адекватно водоснабдяване. Добре е да се знае една проста истина – без влажни зони, не би могло да има вода – без вода, няма как да има влажни зони, казват от БДЗП.

Смисълът на Световния ден на влажните зони е да напомни за нуждата от грижа за водата на глобално, регионално и местно ниво. Всеки потребител на вода може да допринесе за опазването й с елементарни ежедневни стъпки, като например събира дъждовна вода, намалява потреблението на вода в дома си или подкрепя опазването на влажна зона, която се намира близо до мястото, където живее.

В България има 11 влажни зони от световно значение. Това са местността Пода край Бургас, езерата Атанасовско, Бургаско (Вая), Сребърна, Дуранкулак, Шабла, Поморийското, комплекс Ропотамо, остров Ибиша, комплекс Беленски острови и карстовия комплекс Драгоманско блато.

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стопанисва и управлява някои от тези места, а в други осъществява редица дейности с цел тяхното запазване. В района на езерата край Шабла и Дуранкулак, също Рамсарски места, се изпълнява проектът „Сигурно зимовище за червеногушата гъска” за опазване на световнозастрашения вид, обитаващ влажните зони.

БДЗП традиционно организира редица инициативи в цялата страна по повод Световния ден на влажните зони, с които цели да информира широката общественост и най-вече младите хора за нуждата от опазване на влажните зони и дивите птици в тях. Едно от предвидените тази година събития ще се състои в Шабла. В Зеления образователен център се организира ученическа презентация на тема „Влажните зони и водолюбивите птици в Крайбрежна Добруджа”, тематична викторина и представяне на филм за червеногушата гъска – вид, емблематичен за района на езерата Шабла и Дуранкулак.

Последвайте канала на

1794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини