Откриха грешки в сметките за парно на 113 апартамента (видео)

  • 01 февруари 2013 15:00

  • 3959
  • 14
Откриха грешки в сметките за парно на 113 апартамента (видео)
©

В началото на всяка година ние правим публичен отчет на това, което сме свършили. Днес няма да се занимавам с финансовото състояние на фирмата, а ще поставям акцент на въпросите, които вълнуват обществото. Не е вярна тезата, че този въпрос е от тази или от миналата година, а той съществува, откакто е създадено дяловото разпределение. Такава проверка е назначавана и през 2005, и през 2007, и през 2008 година - два пъти при това, после през 2009 година и през 2011 година. Разликата е, че в "Топлофикация" сега текат 5 проверки. Ние сме открити. Важно е "Топлофикация" да бъде проверявана постоянно. Това каза Стоян Цветанов, който е изпълнителен директор на дружеството.

Той уточни, че разликата със сегашната проверка е, че тя превишава всички предишни като обем. "Много отговорно се отнесохме към нея. Бяха открити грешки в 113 апартамента и те ще бъдат отстранени през февруари. Грешките са на една от топлинните фирми и на двама наши служители. Щом има грешка - ще има и наказани. На нас хората не ни вярват, защото не си говорим с тях. Никой от нас не се сети да им прати писмо, че следващата им сметка ще бъде завишена заради ниските температури през декември. Фирмите за топлинно счетоводство имат своето място на пазара. И тъй като се каза, че ще има законови промени и те ще бъдат премахнати от пазара - още от понеделник ще разпоредя на моите служители да бъда проведено обучение, за да поемем тази част. Това обаче не е честно и аз съм за пълната либерализация на пазара - това значи, че щом се ожените веднъж за топлинния счетоводител - да можеш да се разведеш с него във всеки един момент", каза още той.

Според Цветанов ако се отвори пазара, това означава, че ако един блок каже, че иска друг счетоводител и да може да го смени веднага - това ще създаде реална конкуренция. Трябва да инициираме законодателна промяна за либерализирането му. Голяма част от хората не разбират сметките си, а искат да знаят за какво плащат. Доверието не се връща никак лесно. Затова когато има висока сметка и човек поиска да попита, да знае къде да отиде. Хората не винаги са толкова ядосани на високата сметка, колкото на това, че не разбират дяловото разпределение. Няма как във София да се отчитат уредите всеки месец - това не е физически възможно", допълни още директорът на Топлофикация.

Още другата седмица ще поискаме топлините счетоводители да информират всеки един клиент писмено, че имат завишение в сметките при промяна в дяловото разпределение. Искаме да бъде въведен превантивен контрол чрез изготвяне на различни филтри - там където има нещо различно от това, което се смята за нормално, да се провери, да се свържат с конкретния клиент и тогава да я има сметката на хартия. От тази година постепенно ще преминем към подмяна на топломерите в абонатните станции с дистанционно отчитане - няма да има човешка намеса и два-три дни ще се анализират данните, преди да отидат при хората. Тогава всеки един случай ще се гледа и ще се уведомява клиентът. Също така ще поискаме преминаване на отчитане на уредите на клиентите ни всеки месец. Ако не всички клиенти са на дистанционно отчитане  - упълномощено лице да отчита уредите. Ще поискаме и засичането на нулевите дялове през отоплителния сезон. Оказва се, че една немалка част заявяват нулеви дялове и в края на сезона имат да доплащат - това не е коректно спрямо съседите, обясни Цветанов.

Боян Паунов обяви, че са проверени 79 сгради и сметките на 409 клиенти, които имат малки жилища. Постоянно се следи ситуацията, каза още той. Паунов уточни, че  от 113 апартамента, в които са открити нередности в декемврийските сметки за парно, 104 са в един блок в ж.к. "Младост". В този блок има две зони с отделни топломери. От октомври до сега и двете зони се отчитат от една фирма. През декември става прехвърляне на енергия от горната в долната зона, резултатът е, че горната зона е с ниски сметки, а долната с високи, посочи той.

Наказанията за фирмата за дялово разпределение е да извърши междинен отчет за нейна сметка, както и финансова санкция в размер на 500 лева, служителят, който е отговорен за нарушението също ще бъде санкциониран, обясни още Паунов.

На пресконференцията присъстваха представители на движение "Сила" и хора от инициативата "Да запалим "Топлофикация" - Част 2", които я бойкотираха през цялото време.

Последвайте канала на

3959 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Иво

2013.07.16 | 23:00

14
Имам само 2 прости въпроса към г-н изпълнителния директор на топлофикация 1. На какво основание топлофикация начислява лихви за просрочени плащания на сметки основани на прогнозни данни!? 2.Сметката ми не трябва ли да зависи от потреблението ми а не от температурите навън!?
grgrgrgr.

2013.07.16 | 23:00

13
тия мошеници не заслужават пукнат лев... за бога братя не плащайте.... искам да ги вида като фалират тия смешницицъзукалл
themainman

2013.02.02 | 03:51

5
И като фалират всички ще сме щастливи с бойлери, духалки и маслени радиатори :)
Малчо

2013.07.16 | 22:59

12
Важно било Т-я да се проверява редовно.И как като общуваме само с фирмите за разпределение ? Били допуснати хххх грешки! Не толкова-всички сметки са грешни, защото са прогнозни !!! Щели да поискат уредите да се отчитат ежемесечно !!! Ами да си прочете Наредбата за топлоснабдяване...В раздел 31 чл 53 пише , че енергията се отчита ежемесечно.Тоест няма нужда да пита някой, ама ни правят на луди.Да оставим това, че ни вземат повече пари/значи ги дотираме/ , ами ни успокояват, че щели да правят изравняване.Да, ама чак юни-юли.А ще ни платите ли лихви за забавянето ? Аман от обирджии.
хахаха

2013.02.02 | 03:56

11
Доверие и топлофикация???? Дори самата идея не звучи добре. Нещо по-добро: Доверие и марсианците и лунните хора.
Мъниче

2013.02.02 | 03:55

10
Мръсната Топлофикация само лъже хората! На БУНТ, На БУНТ, На БУНТ!
коч

2013.02.02 | 03:53

9
ами аз не плащам и не смятам да плащам на мошеници и долни измамници! те по-презумпция са създадени да крадат и лъжат и тупат " брашненият чувал" и няма нито един пазарен механизъм в системата им! както е казал един от римските императори в отговор на въпрос на сенатор :а какво да прави топлофикация? - да го д....х....т!!!!!

2013.02.02 | 03:52

8
113 грешки хахах, тряа да си супер безмозъчен да не разбереш че е умишлено
8

2013.02.02 | 03:52

7
113 апартамента =113 грешки а дали са ваобще грешки? Тия пари ги крадът от хората, да храни (държавата) цигани аборигени и всякакви не-българи да благодарим всички задружно на герб!

2013.02.02 | 03:51

6
е, само в 113 ли?

2013.02.02 | 03:49

4
Haide da ne kazvate na izmamite gre6ki ! Aman ot mo6enizi !

Добави коментар

Водещи новини