Белоглавите лешояди загнездиха в Родопите

  • 01 февруари 2013 13:51

  • 1544
  • 0
Белоглавите лешояди загнездиха в Родопите
© Булфото

Въпреки студеното време първите няколко двойки белоглави лешояди загнездиха по долината на река Арда, съобщиха от комуникационния екип на българо-холандския проект "Новото тракийско злато". Експертите от проекта работят за устойчивото развитие на Източни Родопи.

Размножителният сезон за белоглавите лешояди започва много рано през годината, тъй като е нужно много време за младите лешояди да пораснат, да станат самостоятелни и да се подготвят за следващата зима. Когато малкото птиче се излюпи след два месеца гнездене, пролетта вече ще е дошла. Топящите се снегове разкриват много трупове на животни и лешоядите-родители могат да изхранят по-добре малките си, разказват специалистите.

Белоглавият лешояд е бил многоброен в България до края на 19-ти век. Видът започва да изчезва с използването на отрови срещу вълците в началото на миналото столетие. Смятан е за изчезнал от България през 60-те и 70-те години на миналия век.

През 1978 г. една гнездяща двойка с група от млади птици е открита в Източните Родопи. През 90-те години Българското дружество за защита на птиците започва сериозна програма за опазването на белоглавите лешояди и днес в България има над 60 гнездящи двойки - основно по долината на река Арда от Маджарово до Кърджали.

Белоглавият лешояд е сериозна атракция за фотографите и любителите на птици. Всяка година хиляди чуждестранни туристи посещават Източните Родопи, за да наблюдават и заснемат лешояди на подхранване, информират от "Новото тракийско злато".

Последвайте канала на

1544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини