Лиляна Павлова сезира прокуратурата за застрояването на плажа "Корал"

  • 31 януари 2013 17:55

  • 1015
  • 0
Лиляна Павлова сезира прокуратурата за застрояването на плажа "Корал"
© Булфото

Министерството на регионалното развитие е сезирало прокуратурата с молба да бъдат отменени всички издадени разрешения за строеж на първа линия на плажа "Корал". Това каза министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, която беше поканена днес за изслушване в анкетната комисия за корупция по високите етажи на властта.

Законът не ни разрешава да отменим всички тези разрешения за строеж, тъй като са влезли в сила много отдавна, затова сезирахме прокуратурата, посочи тя и коментира, че за нея прокуратурата има пълни основания да ги отмени. Министър Павлова разясни, че на брега има три големи имота. За единия са били издадени разрешения за строеж на 21 декември миналата година. Те обаче са базирани на подробен устройствен план, одобрен през 2005 г., и той не отговаря на параметрите на закона за черноморското крайбрежие, които предвижда по-малка плътност на застрояване, посочи Павлова. Инвестиционният проект е одобрен през 2010 г. Направеният преглед от РДНСК е постановил, че издаденото разрешение е незаконосъобразно поради това, че няма актуална екологична оценка за проекта.

Актуалността на проекта е изтекла през 2011 г., липсва довеждащаинфраструктура, не е предвидено присъединяване към ток, водопровод, канализация, посочи Павлова. Това дава основание да бъдат оттеглени разрешенията за строеж на този обект. Сезирано е и Министерството на околната среда и водите, което има възможност да забрани строителството поради липса на ОВОС или екологична оценка. В двете крайни части на плажа има обаче други два имота, за които има подробни устройствени планове от 2004 г. и 2006 г., които предвиждат строителство на голямо ваканционно селище. Тези планове са влезли в сила и отново са в нарушение на съществуващия закон, според който в зона "А" не може да има такава височина и плътност на застрояване, обясни Павлова. Въпреки това през 2010 г. тези инвестиционни проекти са били одобрени от община Царево и разрешенията за строеж са били издадени. Прегледът, който министър Павлова е възложила на ДНСК, е показал, че тези два имота страдат от същите пороци - предвидено голямо застрояване, липса на инфраструктура и на екологична оценка. Законът не ни разрешава да отменим всички тези разрешения за строеж, тъй като са влезли в сила много отдавна, сезирахме прокуратурата, отново уточни тя.

Министърът на околната среда и водите Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко, която също беше изслушана от комисията, заяви, че през цялата 2012 г. се е извършвало картирането на територията на цялата страна. В момента се обработва информацията и се въвеждат данните. По директива срокът за обявяването на защитени зони е 2016 г., правим всичко възможно, особено по морето, това да се случи възможно най-скоро, обясни Караджова и уточни, че е разпоредила приоритетно да приключи картирането в района на Черно море. Така че очакваме това да се случи към края на тази година и да бъдат издадени съответните заповеди за защитени територии, добави тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1015 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини