Изненадващо автомобили в София намаляват

  • 28 януари 2013 20:23

  • 821
  • 1
Изненадващо автомобили в София намаляват
©

Броят на автомобилите в София през 2012 г. е намалял с около 1500, заяви вчера зам.-кметът Дончо Барбалов. Той тества новата система за плащане на местни данъци и такси в столичния район "Надежда". Там вече ще могат да бъдат внасяни налози за имоти и от "Панчарево", "Банкя" и "Връбница". До 1 март данъци ще могат да се плащат във всяка служба, независимо в кой район се намират имотите.

В София автомобилите са около 1 милион. През 2012 г. са били регистрирани около 89 000 коли в данъчните служби. Собствениците обаче са отписали от регистрите над 90 000.

"Възможно е да са били отписани тук и регистрирани в други общини в страната", предположи Барбалов. Това най-често ставало при лизинговите автомобили, които вече са изплатени.

Вероятно част от колите са твърде стари и собствениците им са ги продали за скрап.
Барбалов припомни, че до 30 април т.г. данъкът за моторните превозни средства се плаща с 5% отстъпка. От налога и през 2013 г. се очаква в общинския бюджет да постъпят 65 млн. лв. Толкова бяха планирани и за 2012 г., но са събрани около 60 млн. лв. Общо от данъци и такси м.г. в кметството са постъпили 456 млн. лв.

Идната седмица Барбалов ще внесе за обсъждане в градския парламент бюджета за 2013 г. Промяна в данъците и таксите не се предвижда. Както и на административните услуги, предоставяни от общинските администрации.

Единствената планирана нова такса е тази за вход на парка "Врана". Предлага се тя да е колкото за зоопарка - 4 лв. за възрастни и 2 лв. за дете.

Барбалов обясни, че се обмисля да се въведе такса и за Градската художествена галерия, но все още не е уточнена стойността . Сега за да се разгледа уникалната колекцията от произведения на изкуството на София не се плаща нищо. Изчисленията на налозите и таксите за 2013 г. вече са готови. Но плащането по закон ще започне след 1 март.

Пин код ще пази данните за данъците на столичани в информационната система на общината в интернет. Планира се новата защита да бъде въведена през тази година, обясни зам.-кметът Дончо Барбалов. Това можело да стане, след като бъде обединена базата данни за налозите. Пин кодът ще се получава лично в данъчните поделения.
Сега всеки столичанин може да провери какви налози и такси дължи на общината в интернет, като въведе номера на данъчната си партида, който е отбелязан на хартиеното известие. "Така обаче някой съсед може да вземе писмото и да разбере какво имущество имате", обясни Барбалов. Докато всички получат пин кодовете си, системата ще работи паралелно и с номера на данъчните партиди.

Данъчната система на общината в интернет заработи преди около година. Както "Труд" тогава алармира, данните за налозите на всеки обаче се отваряха само с въвеждане на ЕГН и са достъпни за всеки.

ЕГН лесно може да се научи от всеки избирателен списък, търговския регистър или правно-информационните системи. "Труд" извади наяве задължения и собственост на политици, управници, бизнесмени, общинари. За да се защитят данните, бе въведена "бариера" с номера на партидата.

Последвайте канала на

Novini.bg
821 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.01.29 | 06:25

1
колко странно, нали всички забогатяхме, как така колите са намалели?

Добави коментар

Водещи новини