Превозвачите не искат фирмите да се глобяват, ако шофьорите не издават касови бележки

  • 25 януари 2013 15:16

  • 809
  • 0
Превозвачите не искат фирмите да се глобяват, ако шофьорите не издават касови бележки
©

Фирмите да не отнасят глоба, когато шофьорът не издава касова бележка. Това предложение направиха пред представители на НАП и ДАИ собственици на транспортни фирми в страната, съобщи Дарик. 

По-рано днес се проведе дискусия с представители на превозвачите и държавната администрация във връзка с промените в Закона за обществения транспорт. От 1-ви април всички шофьори на градски и междуградски автобуси трябва да издават, освен билет, и касова бележка. Така автобусите ще бъдат свързани с НАП в реално време, както са и всички останали търговски обекти в страната.

„Няма как шофьор да се справи с тези неща. Ние и без това в момента достатъчно натоварваме шофьорите. Те са се превърнали в едни счетоводители. Той трябва да кара автобуса, 1000 документа трябва да може да представи на контролните органи от ДАИ, а сега трябва да работи и с НАП. Тези шофьори откъде да ги намерим", попита собственикът на една от големите транспортни фирми в страната Себахтин Исмаил и лаконично обясни, че ако шофьорът е с тези умения, той би станал счетоводител.

„Какво правим, когато вие като контролен орган проверите, че шофьорът не е издал бон? Шофьорите са потенциални престъпници. Той днес, ако не открадне 20-30 лева, няма да се прибере. В този момент вие го проверявате, че не е издал бон. Фирмата влиза в регистрите", каза Исмаил. Той допълни, че собствениците не могат да видят какво правят шофьорите през деня. „По-сериозните фирми имат контрольори за това дали се издават бонове. Но няма шофьор, който днес да не открадне 30 лева", каза той. Според Исмаил това изискване за издаване на касови бонове от шофьорите може да доведе до системни нарушения за фирмите, за които те нямат вина.

Последвайте канала на

Десислава Станева
809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини