Съвременното читалище - като филмов център

  • 25 януари 2013 08:10

  • 849
  • 0
Съвременното читалище - като филмов център
© Булфото

За да се привлекат младите хора към читалищната дейност, трябва да се търсят иновативни форми. Това твърдят от Народно читалище "Възродена Искра" в Казанлък. То е създадено преди 10 години в отговор на желанието на творците от Казанлък за средище, където да могат свободно и без ограничения да развиват таланта си и подпомагат изявите на самодейните състави в града.

Читалището започва работа с 3 състава. Само за няколко години развива дейността си и в момента има 28 школи в сферата на изкуството и образованието, които се посещават от деца, младежи и възрастни.

"Аз смятам, че трябва да има повече такива културни институти, за да могат децата да се занимават, да бъдат така да имат щастливо детство и най-вече да бъдат възпитавани като едни съвременни хора на България", заяви пред БНТ Николай Александров - зам.-председател Народно читалище "Възродена Искра".

За да бъдат привлечени все повече млади хора, читалището трябва да се съобразява със съвременните изисквания и потребности на подрастващите, казва ръководителят на театралното студио в читалището

"Читалищата съвсем не са това, което бяха преди време. В момента се развиват в съвсем необичайни за тях насоки - снимат се филми, ориентират се към фотографията и то в направления като готик фотография", каза Румен Сомов -ръководител на театрално студио.

Близо 500 деца посещават различните форми в културния институт. От читалището са категорични, че държавата трябва да отделя повече средства за дейността на читалищата в България за да могат свободно да развиват талантите на младите хора.

Последвайте канала на

849 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини