Цакат наши студенти за стаж във Великобритания

  • 25 януари 2013 06:04

  • 1272
  • 0
Цакат наши студенти за стаж във Великобритания
©

Студентите ни във Великобритания не успяват да си уредят стаж, най-често заради късно подаване на документи за разрешителни за работа. Това съобщи ръководителят на проекта „Световно образование” и шефка на посредническа фирма за образование в чужбина Ирина Христова, цитирана от "Монитор".

Разрешителното за работа е задължително, за да запише стаж студентът, а издаването на разрешително отнема между шест и девет месеца. Проблемът е, че често студенти се сещат за разрешително едва когато си намерят стаж и така изпускат сроковете за записване.
„Преди години разрешителното се издаваше предсрочно за два-три месеца, макар че срокът беше до 9 месеца, обясни още Христова. Според нея обаче големият наплив от чуждестранни студенти на Острова удължил времето за издаване на разрешителни.

Консултантите съветват студентите да носят със себе си винаги и задграничен паспорт освен лична карта. „При издаване на разрешително във Великобритания се изисква студентът да остави оригинал от документ за самоличност, обяснява Христова. Ако междувременно му се наложи да представи личен документ може да изпусне други срокове като например да кандидатства за студентска програма в САЩ.

Според Христова липсата на предварителна информация и големият наплив от студенти на Острова най-често са причина за изпуснатите срокове и разочарования. „Желаещите да учат магистратура в Англия, трябва да тръгват с идеята, че може да не успеят едновременно да учат и да работят. Следването им трае около 10 месеца, а издаването на разрешително - отнема до 9”, каза още тя.

Дългите процедури около издаването на разрешителните вдигнаха на бунт студентите ни на Острова защото според тях правилата във Великобритания дискриминират българските и румънските студенти, като ограничават правото им да работят по 20 часа седмично. БГ студентите са принудени да чакат повече от половин година за издаване на разрешително (жълта карта), като през това време остават без задграничен паспорт или лична карта. В същото време обаче другите чужди студенти от ЕС получавали разрешителните си в комплект с издаване на визата си и нямали ограничения в часовете за работа.

Междувременно Островът остава най-привлекателната дестинация за следване в чужбина сред българите. Около 1600-1700 наши младежи стегнаха куфара за Англия през миналата година. На 15 януари изтече срокът на първата кампания за кандидатстване на Острова, като документи са подали над 1000 българи. В понеделник стана ясно, че в британските имиграционни служби са разкрити допълнителни работни места, за да се ускори процесът по издаване на документи на българи и румънци.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини