Вежди Рашидов се срещна с шефа на дирекция "Култура и образование" на ЕК

  • 24 януари 2013 21:47

  • 710
  • 0
Вежди Рашидов се срещна с шефа на дирекция "Култура и образование" на ЕК
© Булфото

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко разговаря днес с генералния директор на Главна дирекция "Култура и образование" на Европейската комисия Ян Трушински.

Министърът съобщи, че е запознал своя събеседник с виждането си за ролята на културата в осигуряването на растеж. Той е отбелязал, че това е единствената сфера, която дори и в кризата бележи ръст до четири процента на годишна основа. Рашидов е допълнил, че на фона на засилващата се безработица и съкращаването на обществените средства, у нас изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и туризъм са поднесли приятна изненада. От 36 сектора, културата заема осмо място по добавена стойност и се нарежда пред традиционни приоритетни области за българската икономика, е посочил той.

Растежът в културната област е донесъл увеличение на заетостта и разкриване на нови работни места, при това в периода на най-дълбока криза - 2008-2010 година. Като основен двигател в тази сфера министърът е откроил развитието на филмовото производство и културното наследство. Министърът е подкрепил писмото на своята френска колега Орели Филипети до ресорните еврокомисари, в което се изразява загриженост по въпросите на правото на интелектуална собственост като гаранция за заплащане на труда на творците. В писмото се предлага намирането на европейско решение по въпроса с копирането на творбите в интернет за лична употреба."

Утре министър Рашидов ще бъде на работно посещение в Амстердам. На среща с ръководството на Националния музей на Холандия той ще обсъди възможността България да използва опита на тази културна институция в цифровизацията на нейната дейност. Пред български журналисти в Брюксел той поясни, че целта е нашата страна да проучи и използва опита на холандските специалисти, таке че творбите, изложени в наши музеи, да станат достъпни в интернет.

Последвайте канала на

БТА
710 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини