ЕК настоява за 7000 зарядни станции за електромобили у нас

  • 24 януари 2013 20:34

  • 1271
  • 0
ЕК настоява за 7000 зарядни станции за електромобили у нас
©

Европейската комисия е препоръчала на България да изгради 7000 зарядни станции за електромобили на територията на цялата страна до 2020 година, съобщава 24 часа.

От Брюксел ще настояват във всяка държава членка да има минимален брой станции за зареждане на електромобили, използващи еднакъв стандарт. Целта е да се създаде критична маса от станции на територията на целия ЕС, така че да започне масово производство на автомобили от този вид на приемливи цени. Европейската комисия представи вчера стратегията си за "чистите" горива. Пакетът от мерки ще гарантира изграждането на станции за алтернативни горива в цяла Европа с общи стандарти за тяхното проектиране и използване.

При електромобилите е важно въвеждането на общ за целия ЕС модел на накрайник за зареждане. За да се премахне съществуващата несигурност на пазара, Еврокомисията обяви, че накрайникът "тип  2" ще се ползва като общ стандарт в ЕС. Един милион превозни средства в момента използват сгъстен природен газ, което представлява 0,5 % от автопарка в ЕС, се отбелязва в документа. Целта на сектора е до 2020 г. броят им да се увеличи десетократно. Еврокомисията предлага дотогава да има обществено достъпни станции за презареждане със сгъстен газ по общи стандарти в цяла Европа, като разстоянието помежду им не надхвърля 150  км.

Комисията предлага също до 2020  г. да се изградят и станции за втечнен газ, използван за камиони, на всеки 400  км край пътищата от основната трансевропейска мрежа. В стратегията е залегнала и целта да бъдат инсталирани станции за зареждане с втечнен природен газ във всичките 139  морски и вътрешни пристанища в рамките на основната трансевропейска мрежа, съответно до 2020 и 2025  г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини