Уволнен катаджия: Румънец скапан, дай 150 евро!

  • 24 януари 2013 20:01

  • 2006
  • 4
Уволнен катаджия: Румънец скапан, дай 150 евро!
©

Какви 50 евро, бе, румънец скапан, искам по 50 евро за мен и за двамата ми колеги!" С тези думи катаджия си иска пари от шофьор на румънски ТИР на булевард "България" в Русе. За да покажат, че не се шегуват, тримата униформени снимат колата. Румънецът вади парите, за да "отърве затвора", но след година става таен свидетел по делото за корупция срещу 10 пътни полицаи в крайдунавския град, съобщава Труд.

В обвинителния акт пише, че ченгетата си просели пари от преминаващи през България чужди шофьори с репликите: "Ще пишем ли?", "Ще правим ли някакви мушенгии?", "По двадесет ли? Я виж какъв джип караш! По петдесет дай!"

Корупцията е разкрита още преди 2 години. Освен показанията на потърпевши чужденци за прибирани суми от 20 до 300 лева, като доказателства има и записи на диалози със специални разузнавателни средства (СРС).

Срещу всички полицейски служители са образувани дисциплинарни производства за подкуп и злоупотреба със служебното им положение. Призовките, с които са привлечени като обвиняеми, са им връчени на служебно събрание в Областната дирекция на МВР пред очите на заместник-директора на "Вътрешна сигурност" към МВР Павлин Коджахристов.

Част от катаджиите са отстранени временно от работа, докато приключат дисциплинарните производства. Успоредно с това в Софийска градска прокуратура започват досъдебни производства срещу обвиняемите.

Те обаче не стоят със скръстени ръце и обжалват уволненията си в Административния съд като незаконосъобразни.

"Заповедите на всички са връчени поетапно след приключилите дисциплинарни производства", уточни шефът на ОДМВР Светослав Първанов. Той е категоричен, че при подвеждането към наказателна отговорност на корумпираните му подчинени не са допуснати нарушения.

Неотдавна апелативният съд отказа да отмени уволненията на двама полицаи. Други петима обаче печелят делата и трябва да бъдат незабавно възстановени на работа.

Съдиите не приемат за доказана вината им, тъй като има само един таен свидетел, чиито обяснения се разминават с думите на останалите свидетели. "Сега като ги върнат на работа, държавата ще им изплати и обезщетения за неполучени заплати, без да са работили", коментират техни колеги.

"Срещу полицая, поискал 150 евро подкуп, има висящо досъдебно производство от една година в Софийска градска прокуратура", уточниха от ОДМВР в крайдунавския град.

Разследването още не е приключило, а служителят е на свобода под парична гаранция.
"Фактът, че той е спечелил административно дело, не спира наказателното производство срещу него" , обясниха юристи.

Последвайте канала на

Novini.bg
2006 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гласът на народа

2013.07.05 | 18:26

4
До кога ще търпим полицейският произвол??? Законите са за обикновените хора, но никога за политици, полицаи... власт = корупция, поне в България за съжаление!
gose

2013.01.25 | 00:31

1
Ботев е казал : Законите са за робовете . И преди и сега власта е бич за народа

2013.01.25 | 10:48

3
катаджиите им напълниха черната каса и сега се отървават от тях като гущер от опашката си
хахо

2013.01.25 | 07:54

2
м'да, катаджиа да се наричаш първа радос е за мене

Добави коментар

Водещи новини