Найденов: Европейски пари за производстото на тютюн ще има (снимки)

  • 24 януари 2013 17:24

  • 1293
  • 0
Найденов: Европейски пари за производстото на тютюн ще има (снимки)
© Булфото

По думите на министъра на земеделието Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на, европейски пари ще могат да се получават за производство на тютюн, след като вчера в ЕП е било прието предложение на българския евродепутат Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, с което той е изваден от списъка на забранените за подпомагане. Днес той беше в село Звиница, където направи проверка на предприетите мерки срещу разпространението на Нюкясълската болест.

 "Важното беше да се спечели битката и той да остане като възможен за субсидиране. Всичко останало е въпрос на държавата-членка да разработи схеми, да защити тези схеми пред ЕК и да поиска това подпомагане", заяви министър Найденов. Той посочи, че за въпросните схеми не може да се говори, "преди да имаме финансовият пакет на комисията". По думите на Найденов страната ни има пакет, в който 830 млн. евро годишно ще са за директни плащания. Министър Найденов обяви, че до края на януари ще бъдат приключени и разплащанията с животновъдите. "Ние ви дадохме по 150 вместо, по 200 лв. на крава, като трябваше разликата да ви я доплатим до края на януари. Парите ще си ги получите", каза министърът.

"До две седмици хората от село Звиница ще бъдат обезщетени за унищожаването на птиците им от Нюкясълска болест", допълни Найденов.  Найденов направи днес проверка на предприетите мерки в селото срещу разпространение на болесттта. Земеделският министър обяви, че хората ще получат на 100% обезщетение на базата на пазарни цени. Очаква се общата сума да бъде между 10-15 хиляди лева.

В село Звиница ветеринарите са убили 1297 птици и са ликвидирали напълно огнището на заразата, съобщава Булфото. Умрелите пернати от заболяването са 358. Министърът съобщи, че след 21 дни стопаните отново ще могат да гледат животни, след като изтече карантинният срок. Министър Найденов похвали Българската агенция по безапасност на храните за бързите и адекватни мерки, благодарение на които не се е допуснало разпространение на заболяването в други населени места. Министърът успокои хората, че няма опасност за тяхното здраве и здравето на децата им, тъй като заболяването се разпространява само сред птиците.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1293 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини