Изчезването на птиците – червена лампичка за качеството на живота

  • 24 януари 2013 08:08

  • 2490
  • 0
Изчезването на птиците – червена лампичка за качеството на живота
©

С 42 процента е намалял броят на врабчетата у нас за изминалите няколко години. Това сочи мониторинг на Българското дружество за защита на птиците. Драстично е намалял и броят на сивите врани, съобщи Нова Телевизия.

Според орнитолозите това е знак, че качеството на средата, в която живеем, се влошава.

Наблюдението обхваща период от шест години. За това време най-застрашително е намалял броят на прелетната птица черен бързолет – с близо две трети. Вече има драстично по-малко сиви врани, със силни темпове намалява и броят на врабчетата.

Замърсяването на околната среда е основна причина за изчезването на широкоразпространените видове птици.

„Причините са свързани основно с химизацията, унищожаването на различни типове местообитания, в които живеят птиците”, уточни Йордан Христов от Българско дружество за защита на птиците.

В Западна Европа положението е още по-тежко, отчитат орнитолозите. Във Великобритания врабчетата вече са в червения списък на застрашените видове.

В някои западни страни определят дали един район е добър за живеене, а от там и по-скъп, според това дали в него се срещат птици.

Според чужди изследвания за последните 50 години броят на врабчетата в Германия е намалял наполовина. В страни като Холандия, Белгия и Норвегия той е редуциран с 60 на сто. Изчезването на масовите видове птици е индикатор за това, че средата, в която живеят хората, става все по-неблагоприятна.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини