Дядо Кирил си поиска от държавата Боянската църква и Земенския манастир

  • 23 януари 2013 21:22

  • 4029
  • 8
Дядо Кирил си поиска от държавата Боянската църква и Земенския манастир
©

И.д. патриарх и софийски митрополит Кирил Варненски е поискал от държавата да върне на синода Боянската църква в столицата и Земенския манастир, съобщава "Стандарт".

От Министерството на културата потвърдиха, че са получили писмо от владиката, което е пратено за становище на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.

В момента ръководената от него институция управлява двата имота. Писмото е пратено и до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Аргументите на Кирил Варненски за инициативата са, че сградите, строени като църковни, трябва да се управляват от духовенството. Самият владика не вдигаше мобилния си телефон за подробности.

Боянската църква от десетилетия функционира като музей, билетчето е 10 лв. и заради сигурността на крехките стенописи в нея по едно и също време могат да са максимум 10 посетители, които стоят не повече от 15 мин. Забранено е и паленето на свещи. Земенският манастир също е музей. Билетчето за него е 4 лв. Поддръжката на двата обекта заради ценните стенописи също е много скъпа, обясниха експерти.

Държавата вероятно няма да уважи искането на и.д. патриарха. Божидар Димитров обяви пред "Стандарт", че ще даде отрицателно становище на идеята на дядо Кирил. Но направи уговорката, че все пак крайното решение е на Министерството на културата и на премиера.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
4029 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.01.26 | 00:10

8
Владиците ни са толкова елементарни, че сами секат клона на който седят.
Валери

2013.01.26 | 00:10

7
Като си го вземат , не ми стана ясно къде ще го носят!
овца стръвница

2013.01.26 | 00:09

5
Абе Валери, никъде, много просто е: ще продадат за жълти стотинки на най-близкия им Барон Архонтеску. Който пък ще закупи от пловдивското МУТРОполитче мушамяни тапети в приветливо розовко и ще разхубави, обнови и облагодари Боянската съборетина като свежа фльорца. Хак ни е, докато не надигнем глас да възразим, че църковното е ВСЕНАРОДНО, мое, твое, от дедите ни събирано и градено и собственост на внуците ни. Че църковниците сме ги допуснали вътре да си вадят препитанието със смирено служение Богу и НАРОДУ и че те имат ключовете само като СЪДЪРЖАТЕЛИ, а не ПРИТЕЖАТЕЛИ (БП"Ц" ООД???). Нотариус, който регистрира продажби на църковно е не само престъпник, но и грешник за Геената Огнена.

2013.01.26 | 00:09

6
КАТО ГИ ВЗЕМАТ ВЕЧЕ НЯМА ДА СА ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА, КАМО ЛИ ПОД ЗАКРИЛА НА ЮНЕСКО - СТАВА ДУМА ЗА БОЯНСКАТА ЦЪРКВА. ЩЕ ГИ ЗАРЕЖАТ ДА СЕ РУШАТ, ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ДАВА ПАРИ ЗА ПОДДРЪЖКА НИТО ЮНЕСКО - НЯМА ОСНОВАНИЕ. И ВЪТРЕ ЩЕ СЕ РАЗХОЖДАТ ПОПОВЕ И ЩЕ ИСКАТ ПО 5 ЛЕВА ВХОД ПРИМЕРНО, ДОКАТО РАБОТИ ИМИДЖА НА БОЯНСКАТА ЦЪРКВА. ПОСЛЕ ЛОПВАТ КЕПЕНЦИТЕ И ОСТАВА ДА СЕ РУШИ. ЩОТО НАШТЕ ВЛАДИЦИ ПАРИ ДОСЕГА НИКОЙ НЕ Е ЧУЛ ЗА НЕЩО ДА СА ДАЛИ, ОСВЕН ЗА ЛИЧНИ РАЗНОСКИ ДЕ.
Гняв

2013.01.24 | 12:12

4
Дядо Кирил трябва да се бори за спасението на душите изтерзани български, а не за имоти. Какво е зинал, още като временно изпълняващ. Мизерни търговци в храмът Господен.
милан

2013.01.24 | 08:52

3
БПЦ да върне всички държавни пари на данъкоплатците с които са били финансирани , това е единствената религиозна деноминация финансирана от държавата и в същото време парадираща за независимост от светската власт !
КОГАТО БПЦ Е ПРАВИЛА ДОБРО - СПОМЕНИ ОТ СТАРОТО ВР

2013.01.24 | 08:51

2
Ето вече 30 години, какъ поробена и бунтовна Македония държи Балканския полуостровъ въ нервна треска и цѣла Европа въ тревога. Страданията ѝ не само не намаляватъ, но отъ день не день се увеличаватъ. Една вѣковна тирания се замѣни съ друга по-безчовѣчна. При все това Македония не умира, а съ още по-буенъ пламъкъ и съ по-мощна упоритость се бори за своята независимость... Прѣдъ тоя дивенъ фактъ наблюдательтъ неволно се запитва: отгдѣ черпи тази земя-мѫченица своята несломима воля за свобода, своя непреклоненъ борчески духъ. Отговоръ дава историята: отъ своето дълговѣковно минало, прѣзъ което Македония била самостойна културноисторическа величина. Свободолюбивиятъ и напрѣдничавиятъ духъ, съ който тя очудва цивилизования свѣтъ, ѝ е вдъхнатъ и развитъ отъ нейната автокефална църква — Охридската архиепископия. Поради това велико историческо значение на Охридската архиепископия, азъ, синъ на гр. Охридъ почувствувахъ дългъ да напиша нейната история, движенъ отъ убѣждението, че историята е учителка на живота и че това духовнокултурно учреждение е най-остро изобличение на настойчиво разпространяваната отъ Бѣлградъ лъжа, че Македония е сръбска земя. Сърдечно благодаря на Св. Синодъ, Св. Софийска Митрополия, софийската катедрала „Св. Недѣля" и софийската свѣщоливница, че съ отпуснатитѣ отъ тѣхъ суми можахъ да издамъ първия томъ отъ тази книга. Въ нея внесохъ съ поправки и нѣколко глави, (произходъ на архиепископията и епархиитѣ), издадени отдѣлно въ 1919 г., за да прѣдставлява книгата ми цѣлостна история. Авторътъ. (Иванъ Снегаровъ)

2013.01.24 | 08:51

1
От Боянската църква най-много едно място метър на два и то ако заслужи и когато му дойде времето.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини