Общината в Кюстендил платила 700 000 лева санкции заради липса на депо за отпадъци

  • 22 януари 2013 14:30

  • 882
  • 0
Общината в Кюстендил платила 700 000 лева санкции заради липса на депо за отпадъци
©

През миналата година общината в Кюстендил е платила повече от 700 000 лева санкции заради липсата на депо за отпадъци.

Това съобщи на пресконференция кметът на общината Петър Паунов. Той посочи, че общината е предвидила между шест и осем милиона лева за изграждането на инфраструктура и площадка със сепарираща и компостираща инсталация в с. Радловци, община Кюстендил, където в момента се намира общинското сметище. Паунов посочи, че е направено искане да бъде разрешено започването на строителството на т. нар. претоварна площадка веднага след одобряването на проекта за регионално депо, защото то ще бъде изградено по-бавно. "Чрез пускането в експлоатация на площадката максимално рано ще си спестим наказателните санкции до пускането на депото в експлоатация", посочи Паунов.

Той допълни, че са подготвени и покани до фирмите за разделно събиране на отпадъците и припомни, че общината е една от малкото, които намаляват таксата "смет" или я задържат на определени нива. Паунов съобщи още, че намеренията на общинското ръководство са към депото в община Дупница да бъдат насочвани едва 5-10 процента от отпадъците, за да бъдат спестени транспортните разходи.

По-рано днес, по инициатива на областния управител в Кюстендил Владислав Стойков, се състоя среща на ръководствата на шестте общини, участващи в сдружението, което ще изгради депото в Дупница, и инициативния комитет от с. Дерман - община Дупница, който не е съгласен със строителството му. На срещата стана известно, че все още не е изготвена ОВОС за бъдещето депо.

Последвайте канала на

БТА
882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини