Бум на продажби на коли с фалшиви документи

  • 21 януари 2013 06:08

  • 3051
  • 1
Бум на продажби на коли с фалшиви документи
©

20 случая на автомобили, продадени с фалшиви бележки за платени данъци, е засякла Столичната община. Това съобщи пред „Монитор” зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. В общината са разкрили измамите, след като старите собственици са отишли да отпишат от местните данъчни возилото или когато новите са отишли да го впишат.

„Случаите са предадени на полицията”, допълни заместник-кметът. За да се ограничи възможността от подобни измами, в кметството са решили да предоставят на нотариусите, които изповядват сделките за продажба на имущество, лични пароли и идентификационен номер. „Така ще разбираме дали даден нотариус е направил справка в нашата данъчна система или не. Освен това нотариусите няма само да разчитат на предоставените им документи”, обясни Барбалов. Той уточни, че и сега подобни справки могат да се правят, но местните данъчни служби, които са към Столична община, не могат да проследят това. Проверката се прави онлайн по партидния номер на автомобила или недвижимия имот. Той е написан на бележките за платени данъци, които се предоставят при изповядване на сделка.

„При сделките за моторни превозни средства има повече нарушения, отколкото с недвижими имоти”, каза заместник-кметът по финансите. Той допълни още, че само в район „Триадица” през миналата година са отписани 15 000 лизингови коли. По-голямата част от тях са сменили собствеността си след изплащането на всички лизингови вноски. „В централните „Триадица” и „Средец” са открити и закрити най-много партиди на автомобили през миналата година”, каза Дончо Барбалов. Общо в София за 2012 г. са отписани 98 760 коли, а нови собственици са записали в общината 97 374 возила. Останалите 1386 МПС може да са купени от жители на други общини и да са бракувани.

Последвайте канала на

Novini.bg
3051 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.01.21 | 10:09

1
И кое е фалшивото?Това,че не могат да проследят платен ли е данъка проблем на купувача и продавача ли е?За какво им плащаме данъци и от тях взимат заплати тъпите чантаджии в данъчните служби?

Добави коментар

Водещи новини