Ще съдят фирмата - собственик на катастрофиралата край Дебелец цистерна

  • 11 юли 2011 20:14

  • 847
  • 0
Ще съдят фирмата - собственик на катастрофиралата край Дебелец цистерна
© Булфото

Това решение бе прието тази вечер на заседание на Областния кризисен щаб във Велико Търново.

Комисар Живко Коцев, директор на Областната дирекция на МВР, съобщи, че в хода на започналото досъдебно производство са установени редица нарушения на водача на автоцистерната и фирмата-превозвач.

Изяснено е, че 45-годишният шофьор Юмер Вар, турски гражданин от гр. Коджели е превишил с 25 км/ч разрешената за участъка 50 км/ч и че не е спазил задължителната почивка след осемчасово шофиране. Той не е представил международен сертификат за опасни товари, а на самата цистерна липсвали задължителните обозначения за съдържанието на товара.

Водачът е задържан за 24 часа и срещу него е образувано досъдебно производство по текст от Наказателния кодекс за непредумишлено замърсяване на околната среда. Точната причина за инцидента ще бъде установена от предстоящите автотехнически и медицински експертизи, добави комисар Коцев.

Заради замърсяването по непредпазливост на почвата, въздуха и водата с токсичните вещества от разлива на цистерната и химикалите, с които е обработен района на инцидента на турската фирма-превозвач от Районната екоинспекция ще бъде съставен акт и ще бъде наложена глоба в размер на 5000 лв., съобщи инж. Елена Григорова, директор на инспекцията.

Последвайте канала на

БТА
847 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини