Засилват се противопожарните мерки в държавните гори

  • 11 юли 2011 18:01

  • 2403
  • 0
Засилват се противопожарните мерки в държавните гори
© Интернет

Системен контрол по изпълнението на предвидените противопожарни мерки през летния сезон започват експерти от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и регионалните дирекции по горите съвместно с областните управления "Пожарна безопастност и защита на населението" (ОУ ПБЗН). Това съобщиха от пресслужбата на ИАГ.

Контролът ще се осъществява в районите на държавните горски и ловни стопанства, които са териториални поделения на новосъздадените шест държавни горски предприятия. 

Ще се следи и почистването на тревни горими материали покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и други.   

Поради обявения вече пожароопасен сезон във всички области на страната ще се проверява готовността на служителите от специализираните групи за гасене в държавните предприятия и най-вече патрулиращите за първоначална атака на горски пожари.

Хората, които преминават или пребивават в горските територии, трябва да спазват правилата за пожарна безопасност.

По време на пожароопасния сезон е забранено паленето на огън в горските територии, както и на разстояние по малко от 100 м по границите на горите. Повишена пожарна опасност крие небрежното пушене. Хвърлянето на неизгасени фасове може да предизвика неконтролируема огнена стихия. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са съоръжени с искрогасители.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини