Родителите отново на протест

  • 16 януари 2013 09:29

  • 842
  • 0
Родителите отново на протест
©

Родителски протест ще се състои в 9:30 часа пред сградата на Народното събрание, съобщиха от Асоциацията за родителски кооперативи. Родителите ще протестират срещу задължителната предучилищна подготовка от 4-годишна възраст на децата.

Недоволството е породено от факта, че по чл. 8 от Проектозакона за предучилищно и училищно образование, се отнема правото на избор кога и къде детето може да започне своето образование. Тези, които няма да спазят закона и не запишат детето си на предучилищна ще бъдат глобявани в размер до 500 лв. Тези, които сами организират форма на обучение и отглеждат децата си извън държавно одобрена – държавна или частна, ще бъдат глобявани с още по-висока сума.

Исканията на протестиращите са: да “отпадане задължителният характер на предучилищното образование от 4-годишна възраст и зачитане на конституционното право на родителите да избират къде и как ще се обучават и отглеждат децата си. Както и признаването от закона на различни и фактически съществуващи алтернативни форми за отглеждане и обучение на деца, инициирани от родителите им, в това число и родителските кооперативи”.

Последвайте канала на

842 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини