Проверяват дома в Страхилово за насилие над деца

  • 15 януари 2013 20:03

  • 1170
  • 0
Проверяват дома в Страхилово за насилие над деца
©

Не е извършено сексуално насилие над деца в социален дом в България, както се твърди в статия в италианското списание „Еспресо".

Домът, за който пише списанието, се намира в Страхилово, община Полски Тръмбеш, и от 14 януари там тече проверка. Това заяви  шефът на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов, пише Дарик.

Проверката се наложи заради статия, публикувана на 12 януари в списание „Еспресо". В нея се твърди, че осиновени в Италия деца от социален дом в България са били насилвани пред очите на възпитателите и със знанието на директора на дома. Статията се основава на споделеното от три деца с приемните им родители По думите им за шестте години, прекарани в дома, около 100 деца като тях са станали жертва на педофили. При осиновяването им директорката на дома ги е заплашила, че ако разкажат какво се е случвало, ще бъдат върнати отново в България.

Каменов е категоричен, че публикуваното в италианската медия не отговаря на истината: „Няма данни за каквото и да било насилие в дома. Според мен статията е силно преувеличена и дори да е имало някакви малки съмнения за насилие, от това, което констатираха моите колеги, за мен публикуваната информация не е коректна. Има психологически подходи, чрез които се допитват децата. Анкетират се, но по такъв начин, за да могат по детски да обяснят дали са притеснявани, насилвани".

По думите му в дома му са настанени 52 деца, повече от които са на възраст между 3 и 7 години: „Има и една малка част, които са по-големи".

Каменов добави, че е разговарял с директора на дома, която е много притеснена от публикуваната статия в италианското списание.

Калин Каменов беше категоричен, че ще се опитат да разберат как е събрана информацията за публикацията и какви са събраните доказателства.

Материалът на седмичното италианско издание се базира на разказите на три деца, осиновени в Италия след престой в дома. След като разказали на приемните си родители, че са били насилвани, те уведомили веднага италианските власти, които са сигнализирали съответните органи в България.

Последвайте канала на

1170 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини