Спасиха загубени скиори и сноубордисти в Пирин

  • 14 януари 2013 18:59

  • 1790
  • 0
Спасиха загубени скиори и сноубордисти в Пирин
©

Планинските спасители в Банско бяха вдигнати на крак  към 15 часа заради сигнал за десетима загубени туристи в Пирин планина. В мъглата те напуснали писта номер 11 под Платото и поели вдясно към местността „Къркъма”.

По някое време се усетили, че са се озовали извън ски центъра и подали сигнал на телефон 112. Веднага в издирването са се включили около 15 планински спасители. През цялото време е поддържана телефонна връзка с бедстващите в планината скиори и сноубордисти. Сред тях имало мъже, жени и деца. Всички са чужденци – сърби, украинци, румънци и един англичанин. „Попаднали в непозната местност и се изплашили, че не могат да намерят верния път назад. Обадиха се и поискаха помощ. Някои от загубилите се туристи вече са свалени в базата ни в Банско. Открихме десет от тях, всички са живи и здрави, не са измръзнали, защото са с добра екипировка. Проблемът е, че все още не сме намерили англичанина, който е с изключен мобилен телефон”, заяви началникът на ПСС-Банско Румен Баряков, пише Стандарт Нюз.

Акцията е изключително тежка, тъй като във високите части на Пирин планина има гъста мъгла, уточни той. За щастие всичко приключи благополучно в 18,30 часа, когато стана ясно, че въпросният анлгичанин сам се е прибрал в хотела си „Кемпински Гранд Арена” в курортния град.

Последвайте канала на

1790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини