Пловдивчани пускат сигнали срещу пушачи вече във Facebook

  • 14 януари 2013 08:17

  • 723
  • 0
Пловдивчани пускат сигнали срещу пушачи вече във Facebook
©

Пловдивчани вече подават сигнали за пушене на забранени места във Фейсбук. Миналата седмица в социалната мрежа бе организирано събитие, чиято цел бе да насърчи хората да сигнализират за нередности, свързани със спазването на Закона, забраняващ пушене на закрито, съобщи Дарик.

Първоначално идеята е била събитието да бъде еднократно, но заради интереса от страна на много хора, страницата остава постоянна и на нея всеки може да сигнализира за нарушения. След това сигналите се препращат в Регионалния здравен инспекторат (РЗИ), за да бъдат проверени, разказа за Дарик създателят на страницата.

За по-малко от седмица получихме сигнали за 14 заведения в Пловдив, в които забраната не се спазва. Има и недоброжелатели, които открито критикуват инициативата или пък подават сигнали за заведения, които не съществуват, допълни той.

Освен тази страница, във Фейсбук има и друга група с над 700 души, която се казва "Къде не се спазва забраната за пушене на обществени места".

Дарик радио се свърза РЗИ, от където потвърдиха, че и друг път са получавали сигнали, за част от заведенията, които са споменати на въпросната Фейсбук страница.

Управителите на някои от тези места са глобявани по 4 пъти, разказа за Дарик радио началник отдел „Здравно-техническа експертиза” инж. Мария Иванова. По думите на Иванова РЗИ редовно организира проверки по заведенията за спазване на забраната за пушене, но в инспектората едва 8 души се занимават с тази дейност, при наличието на над 5000 заведения в града.

През 2012-та година пловдивските инспектори са написали 144 акта, само до 10-то число на 2013-та са направени 118 проверки със 13 последвали акта.

Последвайте канала на

Novini.bg
723 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини