Кремове за избелване менте чупят зъбите на българите

  • 14 януари 2013 06:13

  • 1759
  • 0
Кремове за избелване менте чупят зъбите на българите
©

Кремове менте съсипват зъбите на българите. Евтини и опасни пасти и моливи за избелване на зъбите, произведени в Китай, са залели страната ни, алармираха стоматолози.

След употребата им обаче всеки четвърти пациент се оказва със съсипан зъбен емайл и изгорени венци. "Нерядко много от хората ги пращаме в болница заради тежки поражения в устата, както и заради попаднала в хранопровода и дихателните органи киселина, която в големи дози може дори да застраши живота им", обясни д-р Пламен Бързашки, зъболекар с практики в София и цялата страна.

Според стоматолозите проблемът идва от това, че тези продукти не се контролират от никого и съдържат десетки пъти по-голяма концентрация на киселина от разрешеното. "Европа прие директива, която изисква европейските зъболекари да работят с продукти, които съдържат не повече от 2% киселинност. В ментетата тя стига до космическите 38 на сто", обясниха зъболекари.

Цената на тези агресивно избелващи "медикаменти" варира от 15 до 20 лв., а вносът е предимно от Китай и Турция. Освен чисто здравословния момент проблемът има и финансови измерения. Лечението се проточва със седмици и вместо да спести, човек губи значителни суми, които може да стигнат до 3 хил. лв. Избелването при стоматолог пък започва от 50 лева и стига до 500 в зависимост от метода. В момента най-търсената процедура при стоматолозите е лазерното избелване на зъбите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини