Приключиха проверките на "Дунав мост" 2

  • 11 юли 2011 11:45

  • 788
  • 0
Приключиха проверките на "Дунав мост" 2
©

След проверките са издадени предписания за отстраняване на допуснатите нарушения.

За най-тежките нарушения Румънската инспекция по труда ще наложи административни наказания.

Основна цел на съвместните проверки бе да се установи степента на спазване на европейското законодателство в областта на здравословните и безопасни условия на труд при извършването на строително-монтажни дейности и в частност относно прилагането на минималните изисквания за безопасност и здраве при работа на временни или мобилни строителни площадки.

При проверките се акцентира върху най-характерните и значими опасности, като специално внимание бе отделено на обезопасяването на работните площадки срещу опасността от удар от преминаващи моторни превозни средства или притискане/ премазване от тежка строителна механизация. Проверено бе санитарно-битовото осигуряване на обектите, инструктажа на работниците по безопасност на труда, готовността за предприемане на действия в случай на аварийна ситуация, както и мерките, планирани във връзка с опасностите, произтичащи от високите температури.

Предписанията се отнасят до вътрешния контрол при използване по предназначение на личните предпазни средства, преразглеждане на аварийния план и проиграване на предвидените в него ситуации. Спряна е експлоатацията на челен товарач (фадрома), тъй като е установено, че в кофата на товарача се возят работници.

Проверките на строителните обекти бяха осъществени в изпълнение на споразумението за сътрудничество в областта на условията на труд и защитата на трудовите права, сключено през месец септември миналата година между министерствата на труда на България, Гърция и Румъния.

В проверките и последвалото обсъждането на резултатите от тях взеха участие изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова и главният инспектор по труда на Румъния по труда Дантес Николае Брату.

Освен практически аспекти на инспекционната дейност в областта на труда и добрите практики в тази насока, по време на срещата бяха дискутирани и въпросите, отнасящи се до бъдещото сътрудничество между инспекциите по труда на двете страни, с цел повишаване ефективността на осъществявания от тях контрол, подобряване на условията на труд и превенцията на трудовите злополуки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
788 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини