Евдокия Манева: Трябва да се увеличат глобите за нередности при търговия със скрап

  • 09 януари 2013 17:44

  • 753
  • 0
Евдокия Манева: Трябва да се увеличат глобите за нередности при търговия със скрап
©

Глобите за нарушителите при търговията със скрап, които сега са от 30 000 до 100 000 лева, трябва да са по-високи, за да ги респектират.

Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева по повод исканията на търговците на скрап. Абсурдно е искането за намаляване на глобите за нарушителите при търговията със скрап, допълни тя. Според Евдокия Манева е неоснователно и искането на събиращите и рециклиращи метал организации, да се намалят банковите гаранции, даващи право на работа. При обсъждането на закона намалихме разчетените от нас банкови гаранции пет пъти в резултат на исканията и преговорите с бизнеса, подчерта тя. Сумите на банковите гаранции покриват рисковете, които създават фирмите, работещи в тази област и последиците, които могат да възникнат от техни нарушения, поясни заместник-министърът.

Новият Закон за управление на отпадъците беше обсъждан година и половина преди да се приеме. Няма закон, който толкова дълго да е обсъждан с бизнеса и в него да са отразени толкова много от предложенията му, коментира Манева по повод исканията за промяна в Закона за управление на отпадъците. По думите й прогнозите на бранша, че в резултат на рестрикциите от пазара ще изчезнат половината фирми и ще се увеличат кражбите до момента не са се сбъднали. Това са твърденията на един отрасъл, който е подложен на сериозен контрол и не е свикнал да работи съгласно правилата, не желае да спазва нормите и иска да се върнат старите правила, каза тя.

Последвайте канала на

БТА
753 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини