Природозащитници: Събирачеството на бездомни кучета е голям проблем

  • 09 януари 2013 08:24

  • 1119
  • 0
Природозащитници: Събирачеството на бездомни кучета е голям проблем
© Getty Images/Guliver

Д-р Манол Нейков от "Екоравновесие" коментира в сутрешния блок на БНТ проблемът с бездомните кучета в София с думите, че много често се среща т.нар. събирачество на четириногите животни на едно място. То много често се оказва и опасно.

Според него на много места в столицата е решен проблемът с глутниците кучета като например този в Младост при блок 43, където глутница се е събирала в изоставена детска градина. 

Според природозащитниците събирачеството е наистина голям проблем, които най-често засяга съседите на човека, които е решил да го направи. Те са категорични, че кастрацията не е решение, защото всяка година се кастрират 6000 кучета и няма ефект. Според Явор Гечев от фондация "Четири лапи" трябва да се обясни на хората, че не може да изхвърлят любимците си на улицата. От години се говори за електронен регистър, който чуваме, че ще тръгне, а това  все не става. Няма как да  се реши проблемът без да се прави превенция, смята още той.

Според Стела  Райчева от фондация "Анимал Рескю" в София, институциите си прехвърлят топката - държавата на общините, общините на кучкарите. Тя е категорични, че има липса на образованост спрямо отглеждането на кучета и това трябва да се промени.

Ние пълним едни приюти, а след това се плаща за издръжката на тези приюти, което не дава ефект, а не се работи с хората. Те знаят, че щом има кой да прибере изхвърленото от тях животно, няма проблем да го направят, смята още Гечев. Според него е безсмислено да се строи нов приют за 1,3 млн. лева без да се работи с хората по места.

Последвайте канала на

1119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини