Врачки изкараха 50 бона по празниците

  • 09 януари 2013 06:19

  • 652
  • 0
Врачки изкараха 50 бона по празниците
©

Близо 50 000 лева оборот по празниците са декларирали гадателки и врачки от цялата страна. Според данните на данъчните към момента регистрираните при тях баятелки са 38. През миналата година една от тях дори се нареди на челно място сред най-добре заработилите нашенци. Тя декларира доходи от над няколкостотин лева.

Според статистиката на данъчните през декември миналата година. По закон всички гадателки са длъжни да свържат касовите си апарати с Националната агенция за приходите и да предават в реално време данни за оборота си. Най-много легални гадателки има в София - 9, а на второ място се нарежда Велико Търново с 6, сочат данните на НАП.

По празниците е скочил и оборотът от радостни и тъжни обреди в страната. През декември от своята дейност погребалните бюра са отчели близо 507 хиляди лева оборот. Още 153 бона са платени от младоженци в последните дни на миналата година. Експертите обясниха, че бумът на сватби бил около двете сакрални дати през миналия месец – 12.12 и 21.12. Над 13,5 млн. лв. са платени за медицински услуги  по празниците. Според статистиката на НАП тези пари са с няколко стотици хиляди лева повече от средния оборот за останалите месеци на годината.

Експертите обясниха, че най-вероятно увеличението на сумите не се дължи на бум на пациентите по празниците, а по-скоро на спешни случаи, които са били таксувани по-скъпо. За козметични и фризьорски услуги преди Коледа и Нова година нашенките са пръснали 9, 5 млн. лева

Бум има и в продажбите на оптиките. От търговията с очила се отчитат приходи за над 950 000 лева. За лечение на домашни любимци по празниците пък българите са се бръкнали с 734 000 лева.

Последвайте канала на

Novini.bg
652 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини