Близо два пъти скача измерването на касовите апарати

  • 07 януари 2013 06:45

  • 864
  • 0
Близо два пъти скача измерването на касовите апарати
©

Държавният институт по метрология иска увеличаване на таксите за изпитване на уреди за измерване като водомери, топломери, електромери, както и на касови апарати. Това става ясно от проект за нова тарифа на таксите за услугите на институцията, публикуван за обществено обсъждане.

В мотивите към предложението е записано, че поскъпването се налага заради преизчисляване на цените по новата методика за определяне на държавните тарифи. Според нея те трябва да са съобразени с разходите за услугата, а целта беше понижаване на таксите. Резултатът досега обаче е масово поскъпване на държавните услуги.

В предложението на института по метрология се предвижда увеличаване с 5 лв. на таксата за изпитване на топломери, която ще стане 45 лв. на уред. Повече ще се взема и за проверка на водомерите за студена и топла вода. Първият вид ще се изпитва преди монтиране за 15 лв. вместо за 8 лв., а последваща проверка ще струва 10 лв. вместо 5 лв. Водомерите за топла вода ще се изпитват за първи път срещу 20 лв., а последващата проверка ще струва 10 лв. В момента цените са съответно 9 лв. и 6 лв. Таксата е задължителна за общите водомери на входа или къщата. За личните се дължи, ако собственикът им реши да ги изпробва в лабораторията на института. Това може да се направи и в други акредитирани лаборатории.

Проектът предлага и повишаване на таксите за изпитване на електромери, които скачат от 8 на 10 лв. за първо изпитване и от 5 на 8 лв. за последващо. По-скъпо ще струва и проверката на електрическите касови апарати преди пускането им на пазара. Цената за това се увеличава от 200 на 360 лв. По-скъпо ще е изпитването на игрални апарати в казината. То ще струва 960 вместо 900 лв.

Повишава се и таксата за изпитване или одобрение на касовите апарати от 200 на 360 лв. Това се прави заради усложняването им, което се получава от въвеждането на задължителната им връзка с НАП. Въвеждат се и такси за метрологичен контрол на нивомерите за продадените горива. Те са 1000 лв. за първоначално одобрение и 30 лв. за изпитване.

Последвайте канала на

Novini.bg
864 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини