КЗП отнесе 14 000 лв. глоба, искала ЕГН на жалбоподател

  • 06 януари 2013 20:34

  • 1805
  • 0
КЗП отнесе 14 000 лв. глоба, искала ЕГН на жалбоподател
©

Комисията за защита на потребителите (КЗП) обикновено глобява некоректни търговци, които ощетяват гражданите. Преди няколко седмици обаче самото ведомство се наложи да плати 14 000 лв. санкция за това, че е поискало ЕГН на свой жалбоподател, с което е нарушило Закона за защита на личните данни, съобщава "Труд".

Всичко започва през 2009 г., когато варненецът В. Н. подава сигнал в КЗП срещу Светия синод, защото според него продаваните в православните църкви свещи отделяли твърде много сажди и биха могли да бъдат опасни за хората. Човекът дори прави демонстрация пред ръководителката на структурата на КЗП в морската столица. Оттам обаче го приканили да плати 300 лв. за анализ за безопасност. Поискали да подаде сигнал, като в него попълни ЕГН, име, телефон и адрес.

Гражданинът се ядосал, след като разбрал, че вместо за разследва сигнала, Комисията за защита на потребителите (КЗП) го е препратила към Светия Синод. В. Н. написал, възмутен, писмо до икономическото министерство, тъй като то е “шапка” на комисията. А после и жалба до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), че са му поискали ЕГН, а после са го предоставили и на Светия синод заедно с жалбата.

Бившият шеф на КЗП Дамян Лазаров се оправдава, че е препратил сигнала до Синодалната палата, защото според Устава на БПЦ Синодът контролира производството и продажбата на свещи. А и нямало проблем да предаде личните данни, защото архиереите били администратори на такава информация.

Междувременно комисарите на лични данни излизат с решение, че КЗП не е трябвало да иска ЕГН от В. Н., а само имената му, адреса и телефона, каквито са изискванията на Административно-процесуалния кодекс. Ако комисията събира повече от тези лични данни, е трябвало да направи специален регистър с персонална информация на жалбоподатели, какъвто няма. Затова КЗП трябва да плати 14 000 лв. глоба.

Приемникът на Дамян Лазаров - Веселин Златев, поддържа тезата, че ведомството не е сбъркало никъде и обжалва наказателното постановление в Софийския районен, а след това и в Софийския административен съд. И двете институции обаче подкрепят наложената глоба и размера .

Тъй като тези 14 000 лв. не са предвидени в бюджета на КЗП, миналата есен шефът на комисията Веселин Златев помолил пазителите на ЕГН да плаща разсрочено през 2013 г. След като неговите експерти обаче сметнали какви наказателни лихви ще се натрупат, комисията предпочела да преведе парите в края на 2012 г.

Промяната за гражданите е, че когато подават сигнали до Комисията за защита на потребителите, вече не им искат да попълват ЕГН. Това важи и когато се попълва електронен формуляр на сайта на ведомството. Така обаче и не станало ясно опасни ли са свещите, произвеждани от синодалните свещоливници в софийския квартал “Илиянци” и в Хаджидимово. Те са основно перо за издръжка на църквата и свещениците имат задача да следят около храмовете да не се продават други свещи. Католическата църква отдавна е решила проблема със саждите, които повреждат и стенописите. Отдавна са въведени електрически свещници, които светват, щом мирянинът пусне монета.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1805 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини