Не е спрян скандалният строеж край Иракли

  • 05 януари 2013 19:14

  • 2167
  • 0
Не е спрян скандалният строеж край Иракли
©

В понеделник започват проверките на трите регионални комисии, създадени след казуса с дюните край Несебър. Те ще търсят нарушения, най-напред по конкретни сигнали. Случаят с Несебър обаче напомни за други знакови строежи по морето. Оказва се, че половин година след последното решение на ВАС, скандалният строеж край Иракли не е спрян, нито е съборен, съобщава БТВ.

Докато миналото лято всички отчитаха като безспорен успех на еколозите „присъдата" на магистратите, разчитайки я като факт, че строежът е незаконен и трябва да бъде премахнат, по-внимателен прочит показва, че съдът всъщност е отменил едно решение на екоинспекцията в Бургас.

На практика е отхвърлено положителното становище, че строежът няма да окаже вредно въздействие върху природата в защитената местност. Което означава, че ако инвеститорът реши, може да го продължи.

Излетият на Иракли бетон продължава да стои, а мащабният изкоп да подсказва за намеренията, отприщили вълна от екопротести. „От тук нататък самият инвеститор трябва да си направи нова процедура по оценка за съвместимост. Ако издадем положително становище, че няма да окаже отрицателно въздействие, което влезе в сила, няма пречка да си подаде документите за презаверка на строителното му разрешение", обясни шефът на дирекция „Контрол на околната среда” в РИОСВ-Бургас Димитър Трошев.

Подобна стъпка не е направена. От регионалното министерство обясниха за bTV, че строителните книжа са изрядни. Могат да бъдат отменени само по преценка на прокуратурата, което на този етап прави бетона законен. Всъщност, в казуса има промяна - основите се засипват с пръст, а теренът ще бъде отново затревен, защото инвеститорът сам се е отказал да строи. Наблизо обаче е на ход цяло вилно селище.

„Това ще бъде селище от затворен тип, което е с 15 % плътност на застрояване, има абсолютно всички разрешения за строеж", обясни техническият ръководител на обекта Недялчо Гигов. Луксозните къщички са част от нов курорт, на брега на морето. Той ще се простира на близо 120 декара, като попада в две защитени зони по „Натура".

„Ние специално изкупувахме там, за да не може да бъде направен хотел, хотел там няма да има. Там ще бъдат едноетажни къщи и ще бъде луксозно вилно застрояване", категоричен бе инвеститорът на проекта Добрин Иванов.

Плановете са курортът да е построен до началото на лятото. Реално ще заработи година по-късно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини