Вигенин: Трябва да се участва в дебата за етикетирането на храните

  • 08 юли 2011 18:24

  • 1342
  • 0
Вигенин: Трябва да се участва в дебата за етикетирането на храните
© Булфото

Това каза българският евродепутат и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, по време на днешната кръгла маса "Европейски политики за етикетиране на храните: промени и предизвикателства", която се проведе в София, съобщиха от кабинета на евродепутата.


Провеждането на кръглата маса е само ден, след като Европейският парламент гласува потребителите да получават повече и по-ясна информация върху етикетите.


Българският евродепутат изнесе последните данни по отношение на генно-модифицираните организми (ГМО) и уточни, че ЕП е подкрепил правото на национална забрана за отглеждането им. Той предложи в предстоящата дискусия по темата за етикетирането на храните да бъдат включени и неправителствените организации.


В рамките на кръглата маса бяха зададeни въпроси за това дали се страхуват българите от това, което ядат, вярват ли на това, което пише на опаковките и как избират какво да си купят. Бяха представени и данните от национално проучване на общественото мнение (Алфа Рисърч по поръчка на Информационното бюро на Европейския парламент в България в периода 25 юни - 4 юли 2011 г.), според което 63% от българите се затрудняват при разчитане на информацията върху етикетите, сочат данни от национално проучване на общественото мнение. 33 % не разбират значението на част от числата и символите върху опаковките. Повече от половината запитани не вярват на информацията, посочена върху етикетите на хранителните продукти. За 71% от българите цената е сред основните критерии, които определят решението за покупка.


В дискусията участваха още д-р Антония Първанова (евродепутат от АЛДЕ, НДСВ), експерти от Българската агенция за безопасност на храните, Националния център по опазване на общественото здраве и анализи, Министерството на здравеопазването, МИЕТ, представители на бизнеса и на гражданското общество.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини