Забраняват продажбата на ловни патрони с едри сачми

  • 29 декември 2012 07:00

  • 4268
  • 5
Забраняват продажбата на ловни патрони с едри сачми
©

Големите ловните патрони със сачми с размери 11/0 и 13/0 да бъдат забранени за продажба в магазините. Тази идея предложи министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на по време на демонстрация за безопасно ловуване в държавното стопанство „Витиня”, пише "Монитор".

Аргументът е, че част от ловците не се съобразяват със съществуващата в момента забрана и вместо с бренекета стрелят по дивите прасета със сачми. Използването на подобни боеприпаси е неприемливо по две причини. Първата е, че изстреляният сноп засяга животните, които след това умират в жестоки мъки. Освен това доста често инцидентите с простреляни ловци стават именно с подобни патрони. „Гладкоцевното оръжие, което е най-често използваното, няма уред за прицелване, разчита се на снопа сачми. Ако има гонач обаче, той също може да бъде ударен. Всички нещастни случаи у нас стават точно с гладкоцевно оръжие”, коментира министър Найденов. Той посочи, че ще предложат забраняването на продажбата на подобни патрони и очаква подкрепа и от страна на МВР. За по-малките размери, с които се стреля по птици, няма да има ограничение в продажбата.

В същото време стана ясно, че в повечето европейски страни вече са забранени най-масовите пушки, които използват ловджиите у нас. „С карабините няма инциденти, защото те са с оптика, приближават животното и стреляш едва когато го виждаш с точката върху него”, обясни Найденов. У нас обаче ще е проблем да се смени гладкоцевното оръжие с карабини, защото те са малко по-скъпи и повечето пенсионери с първия тип пушки няма да имат средства да си купят нови.

Според министъра на земеделието и храните добре е преди всеки лов оръжието да се прострелва, тъй като при едно изпускане може да се разцентрова. Министър Найденов обяви, че срещу бракониерите ще бъдат пуснати още 5 мобилни екипа, които ще са оборудвани със специални очила за нощно виждане и високопроходими коли. „На тази техника, с която ще разполагаме, ще завидят дори самите бракониери”, коментира министърът.

Техниката на част от залавяните бракониери струва между 80 и 100 хиляди лева, съобщиха пред „Монитор“ от Изпълнителна агенция по горите. Обикновено се използват два вида уреди за нощно виждане. Едните са очила, с които може да се кара нощно време, без да се включват фарове. Другите представляват уреди, известни като терма. Те показват движението на всяко живо същество по топлината, която излъчва. Някои от тези устройства струват по 19 000 евро. Освен това незаконните ловци разполагат с високопроходими автомобили с многокамерни гуми, които лесно могат да се спукат.

Средно по трима загиват при нещастни случаи по време на лов. Най-черна за авджиите е била 2009 година, когато 8 души са били простреляни фатално, а 10 са били ранени. За 2012 година двама за намерили смъртта си по време на лов, като министър Найденов посочи, че случаят в Плана, при който двама души загинаха, не е ловен инцидент. „Ловът е хоби, спорт, но и отговорност преди всичко“, каза още министърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4268 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
swan

2015.01.15 | 20:25

5
Проблема, е че не можеш по закон да протежаваш нарезно оръжие без да си бил преди това 2 години ловец с глаткоцевно не е в цената на карабините. Мерак с пари се гаси. Но закона пречи.
глиган

2015.01.15 | 20:25

4
Добре де, при положение,че ловуват глигани в гората с едри съчми, с какви съчми да се гръмнат с пъдпъдъчи ли?А най често масово се ловува на едър дивеч затова има повече ловци заедно
Борислав

2015.01.15 | 20:25

3
Не знам кои са европейските страни в които са забранени гладкоцевните пушки-това нее вярно.Например в Италия не само че не са забранени но и се ловува почти всички дни от седмицата без вторник и петък,зависи от региона.Но няма и не може да има забрана на гладкоцевното оръжие.Сега и аз трябва да запиша подборен лов / а още нямам 1 година лов/,да чакам 2 години и тогава да взема документ за да мога да закупя нарезно!!!!!! пълна глупост
dido

2015.01.15 | 20:24

2
какви са тези :"високопроходими автомобили с многокамерни гуми, които лесно могат да се спукат." МИСТЕРИЯ! :)
каката на баткото

2015.01.15 | 20:24

1
поредната тъпотия, що не иде той да убие глиган,ако иска и с тапишник! ако незнае какво да говори по добре да си трае! а инцидентите са от над раменното устройство,каквото е и неговото - просто! да стреляш от шубе,без да виждаш целта,тоя по добре да играе на фунийки с децата!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини