Заради нерешен проблем жители на Меричлери не ползват вода от чешмата

  • 24 декември 2012 12:47

  • 1231
  • 0
Заради нерешен проблем жители на Меричлери не ползват вода от чешмата
©

Вече две години жителите на град Меричлери и съседното село Великан не могат да ползват водата от чешмите си за пиене и готвене. Забраната беше наложена, след като от Регионалната здравна инспекция установиха повишено съдържание на арсен. Въпреки обещанията, че проблемът ще бъде решен, хората все още не могат да пият вода от чешмите, информира Нова телевизия.

За Меричлери с пълна сила важи поговорката „Вода гази, жаден ходи”. Тук освен прекрасната питейна вода имат и минерална. И двете обаче са с повишено съдържание на арсен.

От две години насам жителите на селото разчитат на две водоски, за да имат чиста вода. Това обаче се оказва не особено удачен вариант особено за по-възрастните хора, на които им е трудно да се предвижат по заледените улици.

„Купуваме, сега в момента нямам. Младите не са си дошли, от Стара Загора ми донасят. Сега преварям от нашата и пия, не мога да ида да си купя вода”, разказва възрастната Станка Славова.

Според специалистите повишеното количество на арсена в питейната вода е от десетилетия и се дължи на минерализацията на подземните води. За да се реши проблемът, е изготвен проект за нов водопровод от Димитровград до Меричлери. Засега обаче пари има само за половината.

За завършването на водопровода са нужни 2,5 милиона лева. Хората в Меричлери обаче са измислили друг вариант. Те искат да бъде изградена пречиствателна станция и вече са изчислили, че това ще излезе по-евтино.

Предложението тепърва ще бъде анализирано, както и ще се търсят средства за втората половина на новия водопровод. А дотогава, поне още година, в Меричлери чиста вода няма да има.

Последвайте канала на

1231 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини