Откриха паметна плоча на летеца герой Димитър Списаревски (снимки)

  • 20 декември 2012 15:50

  • 3051
  • 1
Откриха паметна плоча на летеца герой Димитър Списаревски (снимки)
© Булфото

Днес откриха паметна плоча в чест на капитан Димитър Списаревски. Клубът на летците "Капитан Димитър Списаревски" - звено от "Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, школа запасни офицери и родолюбивото гражданство" в България, със съдействието на министерството на отбраната, инициираха поставянето на паметната плоча на къщата, в която е живял героя - на ул. "Хан Аспарух" в столицата.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов прие почетния караул от Националната гвардейска част, строен в чест на 69-годишнината от подвига на летеца.

Димитър Списаревски е български летец на изтребител. Загива на 20 декември 1943 г. при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките над София през Втората световна война. Той е награден посмъртно с "Кръст за храброст" и произведен в чин "капитан".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3051 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2014.08.29 | 00:36

1
Дай боже такива Българи и в наше време!Абсолютно си заслужава признателността ни.Съжалявам, че ни е отнело цели 69 години да го направим.

Добави коментар

Водещи новини