Пенсионни дружества притеснени за пенсиите на родените след 1959 г.

  • 20 декември 2012 07:25

  • 773
  • 0
Пенсионни дружества притеснени за пенсиите на родените след 1959 г.
©

Пенсионните дружества може да се окажат в невъзможност да изплащат бъдещите втори пенсии заради прекалено многото рискове, които крие допълнителното задължително пенсионно осигуряване - дълголетие на клиентите, недобро инвестиране на средствата, сривове заради икономически кризи.

Това стана ясно от дебатите на кръгла маса за постиженията и проблемите на капиталовото пенсионно осигуряване, пише в. "Сега".

При действащото законодателство пенсионните фондове трябва да започнат да изплащат масово втора пенсия от 2023 г., когато първите осигурени в тях - родените след 1959 г., ще придобият право на пенсиониране от общественото осигуряване. Те трябва да гарантират доживотни плащания. Сумата, която всеки ще получава, зависи от натрупаните средства по неговата партида, които се разделят на години, свързани с предполагаемата продължителност на живот. Според Бялата книга за пенсиите се очаква у нас жените да живеят 17 г. след 65 г., а мъжете - 13 г. и половина.

Един от основните рискове в този случай е прекалено много хора да живеят по-дълго от времето, за което ще стигне партидата им. "Актюерските разчети показват, че това ще стане при повечето осигурени", отчете Георги Тодоров, шеф на "ЦКБ-Сила". И според държавните експерти, и според експертите на дружествата единственото решение да се гарантират тези пенсии е да се създаде общ пул (сметка) и в нея да влязат парите на хората, които вече получават пенсии, и сумите, които остават от партидите на починалите. От този фонд да се изплащат парите на дълголетниците.

"Ние искахме да регламентираме това още при правенето на пенсионната реформа през 2000 г. Но това беше малко след фалитите на банките, рухването на финансовите пирамиди и първите реакции на хората бяха, че правим още една пирамида. Затова отложихме решаването на въпроса за по-нататък", призна Йордан Христосков, един от авторите на големите пенсионни промени преди 12 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
773 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини