Кризата накара хората да спрат да даряват

  • 19 декември 2012 20:08

  • 797
  • 1
Кризата накара хората да спрат да даряват
©

В световен мащаб за 5 години хората, които са дарявали пари, са намалели с почти една трета. На фона на тези данни, у нас всеки десети българин е направил финансово дарение през последния месец. А през годината един от трима българи е помогнал на непознат, съобщи БТВ.

Кризата удари благотворителността - в това е категорично най-голямото до момента изследване на дарителството в световен мащаб. В него участват над 155 хиляди души, в 146 държави.

Оценката е, че като цяло светът е станал по-малко щедър през последната година. Австралия се очертава като най-щедрата страна в света, следват я Ирландия, Канада и Нова Зеландия.

У нас финансови дарения за благотворителност прави всеки десети българин. Примерите за помощ и благотворителност, които ще видите, ги дадохте вие, само през последния месец.

Малко преди Коледа 15-годишният Марио от дома за изоставени деца в Белоградчик с риск за живота си спаси друго дете, като се спусна в скална пропаст. Детето получи приз "достоен българин" и участва в класацията "личност на годината" на сайта ни btvnews.bg. Последва вълна от желаещи да помогнат на Марио и на дома, в който живее.

„С дома се случва нещо, което дори не съм го и сънувала. И както казват хората, по Коледа се случват чудеса”, описва Eмилия Григорова, директор на дома в Белоградчик. Марио пък разказва, че като е излязъл от студиото и един човек е видял по БТВ случката и след го е срещнал и поздравил. Той му е подарил яке и бутонки. „И един кашон с вафли да почерпим тука децата”, добави Марио.

И още една история - от Сопот. След репортажа ни за двете работнички, които разказаха, че децата им стоят гладни и най-вероятно ще посрещнат празниците без ток, десетки зрители решиха да помогнат. Заради забавените с месеци заплати - двете жени и децата решили да живеят заедно и отопляват само една стая. Много се радвам - ще имаме много подаръци - ядене - ще имаме ток и няма да стоим на тъмно, заяви Мими.

Световното изследване на благотворителността твърди, че 10 от 100 българи даряват пари. Според националните ни изследвания благотворитерите са 3 пъти повече, макар че повечето от тях не даряват редовно .

Индексът на дарителството показва, че там, където хората се чувстват по-щастливи от живота си, повече даряват, казва Елица Баракова от Фондация "Помощ за благотворителността в България”. „В първата десятка всяка година са очакваните заподозрени . Държавите от Западна Европа, САЩ, Канада. Но има и по една държава от небогат регион, което показва, че дарителството се използва и като компенсаторен механизъм за хората да се сплотят около своя проблем и да го превъзмогнат”, каза тя.

Даренията дадоха надежда за 2-годишния Филип от Пловдив, който изпадна в будна кома след поставяне на ваксина.Той заминава за лечение в Москва след Нова година. Но са нужни и още пари.

Много или малко са 10 дарители на 100 българи. Всъщност по този показател сме в дъното на световната класация. На 137 място от 146 държави. Част от обяснението според фондацията е, че българинът просто омаловажава жестовете си и не се счита за дарител, дори да е пускал благотворителни смс или да е давал малки суми на човек.

Последвайте канала на

Novini.bg
797 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Някои

2012.12.20 | 03:54

1
То пари за хляб няма ще дарявам аре бегаите бе.

Добави коментар

Водещи новини