Домашните любимци в домовата книга

  • 07 юли 2011 16:05

  • 833
  • 0
Домашните любимци в домовата книга
© Интернет

Това решиха депутатите, които приеха част от промените в Закона за етажната собственост.

Според промените, за да има общо събрание на входа, трябва да присъстват две трети от собствениците на идеалните части. Ако няма кворум, събранието се отлага с един час. След това се провежда, независимо от това, колко хора присъстват.

Жилищните кооперации ще могат да теглят кредити за ремонти

Ако живущите в кооперацията решат да я санират с европейски средства, те трябва да направят сдружение на собствениците. То може да се учреди със съгласието на две трети от тях.

За домоуправител вече може да бъде избиран и човек, който не е собственик, а наемател в блока, съобщи БиТиВи.

Общото събрание на жилищната кооперация може да приема решения за вземене на кредити за необходими или неотложни ремонти, както и за полезни разходи.

Общото събрание ще може да приема и решения за присъединяване към топлопреносната и газоснабдителната мрежа или за прекратяване на тези услуги. То може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или ако е минала повече от една година от последното проведено събрание.

Това става чрез покана, поставена на видно място на входа на сградата, но не по-късно от 7 дни преди датата, а в спешни случаи - 24 часа по-рано.

Решенията са законни, ако са представени не по-малко от 33% идеални части от общите части на етажната собственост, записаха окончателно депутатите.

Спор обаче предизвика текстът, според който, ако повторно няма кворум, Общото събрание може да се свика на следващия ден, а решенията му да са легитимни, независимо колко идеални части от общите части на етажната собственост да са представени.

Според Лъчезар Тошев от Синята коалиция това е противоконституционно и той поиска регламентът да отпадне. Мнозинството обаче отхвърли предложението.

Електронна поща и адрес, на които да бъдат изпращани съобщения за Общо събрание, трябва да остави на управителя всеки собственик или ползвател, който не живее в апартамента си или му предстои да отсъства повече от един месец.

В събранието може да участва упълномощен пълнолетен член на домакинството, който е вписан в книгата на етажната собственост.

Последвайте канала на

833 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини