Шефът на АПИ: Парите от винетки не са достатъчни

  • 17 декември 2012 07:51

  • 1089
  • 0
Шефът на АПИ: Парите от винетки не са достатъчни
©

Въпреки че в София обстановката е спокойна и пътищата са почистени, в Северна България обстановката е усложнена. Но екипите са нащрек. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Лазар Лазаров, директор на Агенция "Пътна инфраструктура".

Има единични инциденти по пътя - закъсали автомобили, ПТП заради несъобразена с пътната обстановка скорост, но екипите реагират на място и бързо при подаване на сигнал. Те са подготвени и това са нормални явления при заснежаване, обясни Лазаров.

Шефът на АПИ посъветва шофьорите да бъдат внимателни и препоръча, ако не се налага, да не използват автомобилите си тези дни, докато опасността от заледяване не отмине.

Не се предвижда друго увеличаване на винетните стикери освен за дневните винетки на товарните автомобили. Тази мярка ще се отрази на транзитноминаващите камиони, но местният бизнес ще бъде облекчен.

Поскъпването на тези стикери се наложи от внедряването на директивата на ЕС, която влиза в сила в средата на година. Ние обаче предприехме мярката за промяна на цената в началото на 2013 г., за да се улесни процесът.

Лазаров бе категоричен, че шофьорите трябва да следят за автентичността на стикерите и да си купуват единствено от обособените за това места - центровете на АПИ, бензиностанции и офисите на "Български пощи". Иначе водачите могат да си донесат ненужни главоболия, а докато има ползватели и купувачи на такива винетки, колкото и да ги гоним, ще има и търговци, заключи шефът на Агенция "Пътна инфраструктура".

Той обяви, че пътното строителство е скъпо строителство, затова и парите от винетките не достигат за рехабилитация на пътната мрежа. Много голям процент от средствата отиват за почистване на пътищата от сняг, което е един вид хвърлени пари на вятъра, защото снегът се топи, а от тези пари нито лев не отива за изграждане на пътищата, коментира Лазаров.

Последвайте канала на

1089 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини