Четирима митрополити с награди за заслуги към БПЦ

  • 16 декември 2012 14:43

  • 1231
  • 1
Четирима митрополити с награди за заслуги към БПЦ
©

В днешния празничен за християните неделен ден, когато Православната църква чества Неделята на светите Праотци, в параклиса „Св. Цар Борис Покръстител“ на Синодната палата бе отслужена Света Литургия, която с благословението на Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Светия Синод на БПЦ оглави Негово високопреподобие архимандрит Дионисий - началник на отдел „Богослужебен” в Св. Синод, съобщи "Фокус".

След това архиереите от Светия Синод, заедно с епископи и др. духовници отслужиха панихида за покойните предстоятели, архиереи, видни клирици и дарителите на Българската православна църква. На тържествена церемония по-късно Наместник-председателят на Светия Синод митрополит Кирил връчи наградите на отличените Високопреосвещени митрополити. Видинският митрополит Дометиан получи орден „Св. Цар Борис Първи" за заслуги към БПЦ и по повод неговия 80-годишен юбилей. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф бе награден с орден „Св. Йоан Рилски” първа степен за заслуги към БПЦ и навършване на 70 години. Неврокопският митрополит Натанаил, отказващ всякакви подобни отличия, получи панагия с посвещение във връзка с навършени 60 години. Доростолският митрополит Амвросий бе удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий” първа степен, за заслуги към БПЦ и навършени 70 години.

Наместник-председателят на Светия Синод митрополит Кирил поздрави най-сърдечно наградените и всички присъстващи и подчерта своята радост от единството, което по евангелски цари във Върховната църковна управа и църковните среди, завещано ни от блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим. Той подчерта, че това единство се дължи и на едно голямо събитие, случило се в България през 1998 г. - Всеправославният събор. От името на наградените прочувствено слово произнесе Негово високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който благодари на своите събратя за отличието, на уважилите го християни и пожела в скоро време Църквата да избере своя нов предстоятел, който достойно на замести бележития Български патриарх Максим.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lo6o

2012.12.17 | 21:43

1
В пазарджишката циганска махала има едни хора с бради и нито един от тях не е агент на Комунискическата Държавна Сигурност. Но 11 от членовете на Светия Синод са агенти на Комунискическата Държавна Сигурност, а останалите са агенти на Комитет Государственньi Безопасности. Приликата между Пазарджешкия „синод” и Софийския сенод е, че и двете формирования са АНТИБЪЛГАРСКИ и са АНТИХРИСТИЯНСКИ.

Добави коментар

Водещи новини