1000 лв. глоба за боклук през терасата

  • 11 декември 2012 08:23

  • 2180
  • 1
1000 лв. глоба за боклук през терасата
©

Община Варна ще въведе солени глоби за всички, които изхвърлят смет на различни от регламентираните места. Изготвена от кметската администрация наредба за управление на отпадъците предвижда глоба от 300 до 1000 лв. за физически лица.

Санкцията ще се налага за изхвърляне на смет на неразрешени места, поставяне на битови отпадъци в контейнери за разделно сметосъбиране, както и ползването им не по предназначение. Такъв случай може да бъде изхвърлянето на стъклена бутилка в коша за пластмасови отпадъци или на храна в цветните контейнери.

За по-маловажни случаи нарушителят ще се наказва на място с фиш от 10 до 50 лв. По-сериозни са наказанията за гражданите, които предават отпадъци от черни и цветни метали без декларация за произход, или за лице без разрешително за тази дейност. Там глобата ще варира от 1400 до 4000 лв.

Варненци ще бъдат "ударени" най-лошо, ако контролните органи ги хванат да палят боклук. Например ако физическо лице гори старите си автомобилни гуми, ще бъде наказвано с глоба от 2000 до 5000 лв.

Всичко това се отнася и за непълнолетните, навършили 16-годишна възраст. Те ще бъдат глобявани, ако се докаже, че са били в състояние да разбират значението на извършеното от тях. За действията на по-малките деца ще плащат родителите или настойниците им, ако контролните органи установят, че са могли да предотвратят действията на отрочетата си, но не са го сторили.

Изготвянето на новата общинска наредба е вменено на местната власт след промените в Закона за управление на отпадъците, който влезе в сила през юни тази година. Предстои наредбата да бъде гласувана от общинския съвет.

Ключов ще бъде въпросът с наличието на ресурс за прилагането й. В общинската и районните администрации работят около 20 инспектори по екологичния контрол, които обаче имат и други задължения.

Обикновените контейнери на територията на общината са над 800, а тези за разделно събиране са около 500.

Последвайте канала на

Novini.bg
2180 1

Коментари 1

Добави коментар
rrrrrrrrrrrr

2012.12.11 | 15:48

1
ами отидете в циганската махала бе общинарите ще станете милионери за един ден като сте толкова ербап

Добави коментар

Водещи новини