Безработицата се увеличава

  • 10 декември 2012 19:09

  • 1485
  • 1
Безработицата се увеличава
©

Безработицата през ноември е достигнала 11.3%, показват данните на Агенцията по заетостта (АЗ). Това е увеличение с 0.3 пункта спрямо предходния месец и с 1.3 процентни пункта на годишна база, пише "Капитал".

От октомври тя се увеличава с бавни, но сигурни темпове и така данните на агенцията се приближават все повече до тези на Националния статистически институт (НСИ) и Евростат. Тримесечните данни на НСИ показват безработица от 11.5% за периода юли - септември 2012 г. Разликата между националната статистика и данните на АЗ идват от различните им методики. От агенцията изчисляват броя регистрирани в бюрата по труда безработни. Така отчетените от тях нива се разминават с до 2 процентни пункта с месечните данни на Евростат, които използват данните на НСИ по тримесечия. Едно от възможните обяснения за това е, че статистиката на Евростат е сезонно изгладена, което позволява по-голяма сравнимост по месеци.

Традиционно през ноември потокът от безработни в бюрата по труда е по-голям, обясняват от агенцията, а търсенето на труд е по-ниско. Със сегашния си ръст нивото на безработица се доближава до нивата си от февруари тази година, когато тя беше 11.5% - най-високото ниво, отчетено от АЗ за 2012 г. Оттогава до октомври данните на агенцията показваха непрекъснат спад.

Все повече младежи се обръщат към бюрата по труда, за да намерят работа. Една трета от всички 46 хил. новорегистрирани безработни през месеца са били на възраст до 29 години, съобщават от АЗ. Данните на НСИ също отчетоха ръст на младежката безработица миналия месец. Според националната статистика всеки пети млад човек на възраст между 15 и 29 години е бил безработен през третото тримесечие на 2012 г. Ръстът спрямо същия период на миналата година е почти три процентни пункта. Така общият им брой е достигнал 122 хил. за периода юли - септември на годината по данни на НСИ.

От всички новорегистрирани безработни 45% са били освободени от частния сектор. Това означава, че през месеца част от работодателите не само не са осигурили нови работни места, но и не са успели да задържат на работа около 21 хил. от своите служители. Така общият брой на безработните, които са се регистрирали в бюрата по труда, е 372 хил. души. Спрямо октомври това е увеличение с 10 хил. души.

През месеца най-много служители са се търсили в преработващата промишленост, търговията и в сектора операции с недвижими имоти. Общо заявените работни места са 7.6 хил., от които почти една трета в преработващата промишленост и 17% в търговията. От агенцията обясняват, че намалява броят на новорегистрираните безработни в услугите, но се увеличава в индустрията и селското стопанство. Това обаче се дължи предимно на сезонността в аграрния сектор и в този на услугите. В края на летния сезон ръстът на освободени работници беше най-голям именно в хотелиерството и ресторантьорството.

Последвайте канала на

1485 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
no justice

2012.12.11 | 01:40

1
Борисов: Радвам се, че се оцениха усилията на българите-без коментар

Добави коментар

Водещи новини